Boczkopedia

Boczek z grilla – zaskocz rodzinę i znajomych

Sezon grillowy w pełni! Najwyższy czas ugrillować coś pysznego! Masz już wszystko gotowe na spotkanie ze znajomymi? Sprzęt w pogotowiu, a co z przepisami? Szukasz nowych inspiracji na przekąski i dania z grilla, które zachwycą wszystkich gości? Tutaj znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz od przystawek i przekąsek po danie główne a nawet deser.

Nie każdy o tym wie, ale boczek doskonale komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Szczególnie, gdy jest upieczony lub usmażony. W wyniku działania wysokiej temperatury plastry boczku nie tylko nabierają przyjemnej dla zmysłów chrupkości, ale również słodkiej nuty, która w połączeniu z naturalnie słonym smakiem daje niezapomniane wrażenia smakowe. Wystarczy nawet niewielki dodatek boczku, by całkowicie odmienić i nadać wyrazistości prostemu daniu.

Przystawki – ich zadaniem jest zaostrzyć apetyt gości i wprowadzić w dobry nastrój. Z tymi przepisami na pewno uda Ci się ta sztuka. Niewielkim nakładem pracy, już na wstępie, pozytywnie zaskoczysz wszystkie zaproszone osoby.

Suszone śliwki w boczku

Idealna propozycja na początek spotkania – porcje są małe i można je bez problemu zjeść na raz. Po upieczeniu, całość jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. To nie koniec kontrastów. Wędzona śliwka o wyrazistym, słodkim smaku otulona słonym boczkiem zyskuje nowe intrygujące wcielenie. Wystarczy owinąć ją w pół plasterka boczku, spiąć wykałaczką i grillować, aż boczek się zrumieni. Tu najbardziej nada się Boczek Dojrzewający Plastry.

roladki z boczkiem i mozzarella

Przepis na Boczek z suszoną śliwką znajdziecie tutaj – kliknij link

Kukurydza w boczku

Intensywnie żółta i słodka kukurydza, już sama w sobie, jest niezwykle apetyczna, jednak, gdy owiniesz ją boczkiem i ugrillujesz, otrzymasz coś, co ciężko opisać słowami. Soczyste ziarna kukurydzy doskonale komponują się ze słodko-słonym, dobrze wypieczonym i chrupiącym plastrem boczku. Pozornie dwa skrajnie różne produkty doskonale się uzupełniają. Aby ułatwić konsumpcję podczas grilla, kolby podziel na trzy równe części, będą znacznie wygodniejsze do zjedzenia. Przed grillowaniem należy ugotować kolby w osolonej wodzie. Reszta czynności do wykonania jest podobna jak przy śliwkach. Pokrojone kolby zawiń w plaster boczku, zepnij wykałaczką, żeby się nie rozwijał i grilluj, aż boczek się zrumieni z każdej strony. Tu najbardziej nada się Boczek Parzony Plastry DK.

Danie główne – to, na co wszyscy z niecierpliwością czekają podczas każdego spotkania przy grillu. Już na sam widok talerza gościom powinna cieknąć ślinka.

Szaszłyki z kurczakiem, warzywami i boczkiem

Każdy, kto kiedykolwiek grillował kurczaka, nie tylko w postaci szaszłyków, wie, że to mięso szybko robi się suche. Wtedy automatycznie całe danie traci na atrakcyjności. Na szczęście jest na to prosty sposób – marynata i boczek! Marynowany kurczak przechodzi aromatem wybranych przypraw i nabiera wyrazistego smaku. Z kolei otulony plastrami boczku będzie cały czas soczysty. Boczek zminimalizuje utratę soków, a wytapiający się tłuszcz ładnie przypiecze i zarumieni mięso. Jak przygotować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem, warzywami i boczkiem?

Zamarynuj kurczaka pokrojonego w grubą kostkę w ulubionych przyprawach z niewielkim dodatkiem sosu sojowego lub teriyaki. Najlepiej marynować mięso przez całą noc w lodówce. Tuż przed komponowaniem szaszłyków przygotuj warzywa: pokrój paprykę w kwadraty o boku około 2 cm, pieczarki umyj – małe nabijaj w całości, duże przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w ósemki lub na ćwiartki. Cukinię i bakłażana w półplastry. Na szpikulec lub patyczek nabij końce dwóch plastrów boczku, a następnie kawałki kurczaka i warzyw. Boczek przeplataj między nimi tworząc ósemki. W ten sposób każdy kęs będzie soczysty i niesamowicie chrupiący.

Deser – idealne zwieńczenie miłego spotkania w gronie najbliższych. Powinien być lekki, orzeźwiający, zaskakujący i na długo pozostawiający przyjemne wspomnienia. Z naszym przepisem to możliwe! Nie codziennie spotyka się desery, których składnikiem jest mięso, a tym bardziej boczek.

Gruszki w boczku

Ten deser będzie wspominany jeszcze na długo po zakończeniu grillowania. Wyjątkowe połączenie pozornie niepasujących do siebie składników to idealna całość, a wszystkie smaki doskonale się ze sobą komponują. Nawet niewielka porcja zapewnia intensywne doznania smakowe, które na długo pozostają w pamięci. Do przygotowania tego deseru wystarczą tylko trzy składniki: gruszki, plastry boczku i ser (gorgonzola, pleśniowy, lazur lub rokpol). Gruszki umyj i przekrój na ćwiartki. Wydrąż gniazdo nasienne, a w zagłębieniu umieść wybrany ser. Owoc owiń plastrem boczku tak, aby ser nie wypadł podczas grillowania. Deser możesz dostosować do preferencji Twoich gości – jeżeli wolą miękki i ciepły owoc najpierw zawiń gruszkę w folię, żeby się upiekła, a potem zdejmij folię, by boczek się przypiekł. Jeśli ktoś woli chrupkie i twardsze owoce, to podczas grillowania omiń etap z owijaniem gruszki w folię. Tu najbardziej nada się Boczek Wędzony Plastry DK.

Grill to świetna okazja do spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Po ciężkim tygodniu pracy każdemu należy się odpoczynek w miłym towarzystwie i z dobrym jedzeniem. Rozkoszując się pysznym jedzeniem szybko zapomnisz o obowiązkach i stresie dnia codziennego.

Więcej przepisów na boczek z grilla znajdziecie tutaj – kliknij link.

Boczek parzony

Boczek parzony, to najwyższej jakości element selekcjonowanej wieprzowiny, poddany procesowi parzenia po uwędzeniu. Wytwarzamy w formie plastrów, płata i stałowagowych porcji, według najlepszych procedur i specjalistycznych technologii, z najlepszego surowca.

zobacz