Boczkopedia

Boczek w przepisach wielkanocnych

Wielkanoc, mimo duchowego zamyślenia nad życiem, to niezwykle radosny czas w naszej kulturze. Wspólne świętowanie i cudowne chwile w rodzinnym gronie. Oprócz wymiaru duchowego nieodłącznym elementem jest strawa dla ciała. Po 40-dniowym poście można w końcu pozwolić sobie na różne rarytasy, w tym także mięso i tytułowy boczek. Jak myślisz, ile wspólnego mają wielkanocne potrawy z boczkiem?

Święconka i wielkanocne śniadanie

Jednym z obowiązkowych produktów, które wkładamy do wielkanocnego koszyczka jest mięso. Bardzo często obok kiełbasy można znaleźć w nim również boczek. Święcenie pokarmów to dla wielu osób oficjalne zakończenie postu. Dawniej tradycją było wylewanie postnego żuru lub dodawanie do niego kiełbasy i wędzonego boczku. Oczywiście to, co zostało poświęcone, spożywane jest podczas uroczystego wielkanocnego śniadania. Dotyczy to także boczku, który doskonale smakuje ze święconym chrzanem lub tradycyjnym sosem tatarskim. Jednak to nie koniec przykładów na jego obecność podczas Świąt Wielkiej Nocy. Wbrew pozorom w przepisach pojawia się on częściej niż myślisz.

Wielkanocne zupy

Odwieczne pytanie brzmi: żurek czy barszcz biały? W zależności od regionu Polski usłyszeć można różne odpowiedzi. Po okresie postu, gdzie częstym daniem jest żurek lub inne czyste zupy, ta podawana podczas świąt, musi być wyjątkowa i smakowita. Najczęstszymi dodatkami do obu zup są jajka, kiełbasa oraz wędzony boczek. Boczek nadaje obu zupom intensywnego smaku i aromatu.

Przepisy_na_Święta_Wielkanocne_Żurek-z_chipsami_z_boczku1
Sprawdź przepis na żurek z chipsami z boczku

 

Na wielkanocnych stołach, równie często jak żurek i barszcz biały, można spotkać trzecią zupę – chrzanową. W zależności od przepisu może być ona lekko kwaskowata i łagodna lub ostra, a nawet i bardzo ostra, wręcz paląca. Częstym dodatkiem do zupy są jajka i boczek. Boczek, tak jak już zostało wspomniane,  doskonale komponuje się z chrzanem. Oba produkty tworzą zgrany duet i podkreślają wzajemnie swoje smaki, które finalnie są bardziej wyraziste, ale zyskują także stonowaną ostrość.

Jajka

Chyba nic bardziej nie kojarzy się z Wielkanocą jak pięknie zdobione pisanki. Oczywiście muszą się one znaleźć również na świątecznym stole. Możliwości ich podania jest wiele. Chętnie sięgamy po jajka faszerowane, pasty jajeczne czy wytrawne muffiny. Ciekawym i banalnie prostym pomysłem na nietypowe podanie jaj jest ich nadziewanie. Możesz to zrobić zieloną pastą z groszku i żółtek z dodatkiem boczkowych chipsów. Wycinając wokół jajka szlaczek z liter V i napełniając pastą otwór po żółtku otrzymasz pękające jajka przypominające swoim wyglądem moment wykluwania się pisklaka.

Innym równie ciekawym i smakowitym pomysłem jest przygotowanie pasty jajecznej z boczkiem. Można ją podać na wiele sposobów. Świetnie smakuje z chlebem święconym. Można nią faszerować połówki jajek lub zwinąć w plastry szynki i uformować rożki. Na świątecznym stole można ją również podać w formie tartaletek. Wystarczy upiec kruche spody w małych foremkach na babeczki.

Sałatka jarzynowa

Dla wielu obowiązkowym elementem świętowania w rodzinnym gronie jest sałatka, a szczególnie jarzynowa. Jest ona powszechnie lubiana i chyba nie ma drugiej, tak popularnej w całej Polsce sałatki. Jak to często bywa w kuchni, ile gospodyń tyle przepisów, dlatego jedna sałatka może mieć wiele interesujących wariantów. Jednym z nich jest sałatka jarzynowa z dodatkiem boczku. To intrygujące połączenie przekona do swojego smaku nawet najbardziej sceptycznie nastawione osoby.

salatka3
Zobacz przepis na sałatkę jarzynową z chipsami z boczku dojrzewającego

Pasztet

Wiele gospodyń decyduje się na samodzielne upieczenie świątecznego pasztetu. W zależności od preferencji domowników i gości może to być pasztet z królika, drobiowy,  wieprzowy, z podrobów lub mieszany. Niezależnie od wybranego mięsa warto dodać zmielony boczek. Dzięki jego dodatkowi gotowy pasztet będzie bardziej soczysty, zwarty i mięsisty.

Świąteczny obiad

Zastanawiasz się co przygotować na rodzinny obiad? Taka okazja wymaga czegoś wyjątkowego. W świąteczne dni klasyka sprawdzi się najlepiej. Popularnym w tym okresie przepisem jest pieczony schab ze śliwką lub morelą. Proste a jakże smaczne danie. Aby mięso nie straciło swojej soczystości można obłożyć je cienkim plastrami boczku. Podczas pieczenia utworzą one skorupkę, która zatrzyma soki w środku mięsa. Dodatkowo mięso przejdzie jego aromatem. Innym równie często podawanym daniem jest faszerowany drób. Chude mięso z tendencją do wysychania również warto otoczyć boczkową warstwą. W tym przypadku wyjątkiem jest kaczka, która posiada grubą warstwę tłuszczu pod skórą. Podsmażony boczek można dodać również do farszu, w którym spełni rolę przyprawy oraz zaskakującego i chrupiącego dodatku.

Boczek jest niewątpliwie jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Można go dodać do wielu różnorodnych dań, dzięki czemu wyniesie je na zupełnie nowy poziom. Doskonale sprawdza się również w tradycyjnych przepisach na święta.

Boczek Wędzony Plastry

zobacz