Boczkopedia

Boczek i sałatka? Nietypowe połączenia

Dobrze wysmażone i chrupiące plastry lub płatki boczku są doskonałym dodatkiem do sałatek. Boczek może być traktowany jako intensywna przyprawa, która nada całości wyrazistości i niepowtarzalnego charakteru. Jednocześnie sałatka z jego dodatkiem nie straci nic ze swojej lekkości mogą delektować się również osoby na diecie.

Boczek i sery

Oba produkty są znane z intensywnego smaku i aromatu, które potrafią zdominować każde danie. Dobrze dobrane proporcje i rodzaj sera sprawią, że smaki będą się doskonale uzupełniały, a Ty poznasz każdy ze składników w zupełnie nowym wydaniu. Decydując się na produkty o intensywnym smaku i aromacie należy pamiętać, że do towarzystwa wystarczy już dosłownie kilka składników. Większa ich ilość może przytłoczyć i sprawić, że sałatka nie będzie miała dominującego smaku.

Sery pasującego do boczku to:

  • brie
  • camembert
  • lazur
  • feta
  • bryndza
  • oscypek
  • gorgonzola
  • pecorino
  • roquefort
  • taleggio

Sałatka z boczkiem i camembertem

Składniki

  • 1 opakowanie Boczku Smażonego CHIPS KAMINIARZ
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 16-20 pomidorków koktajlowych
  • 1 krążek (120g) sera camembert
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • przyprawy: cukier, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Aby zmiękła skrop ją oliwą. Po chwili cebulę, wyciśnięty czosnek, pozostałą oliwę oraz ocet, sól, pieprz, musztardę i liście bazylii zmiksuj na gładką masę. Pozostaw na ok. 10 min, aby sos się przegryzł.
  2. Mieszankę sałat umyj pod bieżącą wodą i osusz. Na sałacie ułóż kawałki boczku, połówki pomidorków koktajlowych i plastry lub kawałki sera pleśniowego. Przed podaniem sałatę polej dressingiem. Sos można zastąpić octem balsamicznym.

Sałatka z boczkiem i oscypkiem

Składniki

  • 1 główka sałaty lodowej lub masłowej
  • 1/2 dużego oscypka
  • 1 opakowanie Boczku Wędzonego Delikatesowego
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Sałatę umyj, osusz i powij na małe kawałki. Oscypka pokrój w dużą kostkę. Boczek podsmaż na patelni lub piecz w piekarniku, aż się zarumieni. W misce wymieszaj sałatę z serem i przestudzonym boczkiem. Orzechy drobno posiekaj i posyp nimi sałatkę.
  2. Całość skrop jeszcze oliwą oraz sokiem  z cytryny i dopraw solą i pieprzem.

Boczek i owoce

Boczkowe chipsy mają niepowtarzalny słony smak z delikatną nutą słodyczy, dzięki czemu można z powodzeniem dodawać go do różnych typów sałatek, również tych z owocowych. Chrupiące kawałki boczku podkreślą słodycz owoców i będą przyjemnie kontrastowały z ich miękkim miąższem.

Jakie owoce pasują do boczku?

Owoce współgrające z boczkiem to np. truskawki, gruszki czy mango. Do przygotowania sałatki z powodzeniem można wykorzystać suszone owoce takie jak żurawina, rodzynki i śliwki.

Sałatka z owocami i boczkiem

Składniki

  • 1 opakowanie roszponki
  • 1/2 opakowania Boczku Smażonego Sałatkowego
  • 1 pomarańcza
  • 20 pomidorków cherry
  • 20 truskawek
  • 1 kostka fety,
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Warzywa i owoce umyj pod bieżącą wodą. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, truskawki i pomidory pokrój na połówki, a pomarańczę wyfiletuj. Fetę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki ułóż warstwowo w misce.
  2. Wierzch przyprósz płatkami boczk sałatkowego. Z musztardy, miodu i oliwy przygotuj sos i polej nim sałatkę.
sałatki kolaż
Zobacz inne przepisy na sałatki

Sałatka brokułowa z suszoną żurawiną

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie Boczku Smażonego CHIPS KAMINIARZ
  • 100 g sera brie
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka słodkiej musztardy
  • 1 łyżeczka octu z białego wina

Przygotowanie

  1. Brokuła podziel na różyczki i ugotuj ( na parze lub w wodzie). Plastry boczku podziel na trzy części i podpiecz w piekarniku. Brie pokrój w kostkę. W misce połącz ze sobą brokuła, ser, boczek i żurawinę.
  2. Wierzch sałatki posyp płatkami migdałowymi i polej sosem z jogurtu, musztardy i octu z niewielkim dodatkiem pieprzu.

Boczek i makaron

  1. Propozycja nieco bardziej sycąca od pozostałych, ale równie pyszna i zachwycająca. Ugotowany al dente makaron doskonale przechodzi smakiem boczku. Dodatkowym elementem urozmaicającym gotową sałatkę jest wybór makaronu. Możesz zdecydować się na ciekawy kształt np. muszelki, łezki, obrączki lub kolor zielony, czerwony, żółty lub czarny. Dzięki tej małej zmianie ta sama sałatka za każdym razem będzie wyglądała i smakowała inaczej.

Sałatka z boczkiem i muszelkami

Składniki:

  • 250 g makaronu ugotowanego al dente
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 opakowania Boczku Wędzonego Plastry DK KAMINIARZ
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 10 suszonych pomidorów
  • kiełki rzodkiewki
  • garść czarnych oliwek
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • ocet balsamiczny
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Plastry boczku obsmaż na złoto razem z cebulą pokrojoną w piórka. Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź, a oliwki przekrój na pół. Wszystko przełożyć do miski przestudzonym makaronem i dokładnie wymieszaj.
  2. Wierzch sałatki posyp sezamem i polej sosem balsamicznym według uznania.

Sałatka z makaronem i gruszką

Składniki:

  • 250 g makaronu „Orzo” (łezki) ugotowanego al dente
  • 2 gruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 opakowanie Boczku Wędzonego Krojonego Kostka KAMINIARZ
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki musztardy bawarskie
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Gruszki umyj, obierz i pokrój w kostkę lub plastry. W dużej misce wymieszaj ugotowany makaron z boczkiem, szczypiorkiem i gruszkami. Na koniec dodaj słonecznik i musztardę.
  2. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Boczek Wędzony Krojony Kostka to najwyższej jakości element selekcjonowanej wieprzowiny, tradycyjnie wędzony. To strategiczny produkt w ofercie marki KAMINIARZ, wytwarzamy według najlepszych procedur i specjalistycznych technologii, z najlepszego surowca. Wędzony dymem z drewna olchowego.

zobacz