Boczkopedia

Gotowany boczek nie musi być nudny

Myśląc o boczku większość z nas kojarzy go z wysmażonymi, złocistymi i chrupiącymi plastrami. Jednak boczek można podać na wiele różnych sposobów i za każdym razem będzie smakował wyjątkowo. Szczególnie jeśli masz do dyspozycji piękny i chudy kawałek boczku, który zasługuje by poświęcić mu trochę więcej uwagi niż szybki rzut na rozgrzaną patelnię.

Boczek na kanapkę

W Polsce najpopularniejszą formą spożywania gotowanego boczku są plastry ułożone na kromce chleba. Wysokiej jakości mięso właściwie ugotowane i dobrze przyprawione będzie świetnym i niezwykle smacznym dodatkiem do kanapki.

Jak przygotować wyśmienity gotowany boczek?

Składniki:

  • Boczek Wędzony Plastry DK
  • 8 liści laurowych
  • 15-20 szt. angielskiego ziela
  • 10 szt. pieprzu ziarnistego
  • woda
  • sól
  • papryka mielona

Sposób przygotowania:

Boczek włóż do garnka i przykryj całkowicie wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i odrobinę soli. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40-50 minut (w zależności od wielkości kawałka). Ugotowany boczek wyjmij z wody, delikatnie osusz i obtocz w papryce słodkiej lub ostrej. Gdy boczek całkowicie ostygnie włóż go do lodówki.

Czerwony gotowany boczek

Boczek na kanapce nie jest szczytem możliwości kulinarnych i każdy miłośnik gotowania na pewno sobie z nim poradzi. Podobnie jest z czerwonym boczkiem, mimo że wymaga od kucharza trochę więcej zaangażowania. Przepis wyróżnia się prostotą i łatwością wykonania, a gotowe danie doskonale się prezentuje i wzbudza zachwyt wszystkich, którzy go próbowali.

Składniki na 2 porcje:

Sposób przygotowania:

W garnku na małym płomieniu rozgrzej olej razem z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ płomień by powstał karmel. Nie mieszaj, ale pilnuj czy nie gotuje się zbyt mocno i nie przypala. Gdy karmel będzie miał złocisty kolor, dodaj do niego boczek, sos sojowy oraz wodę. Woda powinna przykryć mięso całkowicie. Po chwili dodaj anyż, cynamon i tarty imbir. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania zdejmij pokrywkę i dodaj pieprz cayenne. Objętość sosu powinna się lekko zredukować. Gotowy boczek podawaj z ryżem, a wierzch posyp drobno posiekaną dymką i ziarnami sezamu.

Boczek w kapuście

To danie inspirowane kuchnią azjatycką przypomina doskonale znaną w polskiej kuchni gotowaną/zasmażaną młodą kapustę. Dodatek boczku sprawia, że całe danie nabiera całkiem innego wyrazu i charakteru. Tak gotowany boczek na pewno nie jest nudny i oczywisty!

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej lub 1 mała kapusta bok-choy
  • 1 opakowanie Boczku Wędzonego Krojonego Kostka KAMINIARZ
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego (zamkniętych w silikonowym zaparzaczu do herbaty)
  • płaska łyżka cukru
  • łyżka białego octu winnego
  • 5 gałązek koperku
  • pieprz
  • sól
  • woda

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta chilli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta trawy cytrynowej
  • szczypta kminu rzymskiego

 Sposób przygotowania:

Boczek zamarynuj w sosie sojowym i przyprawach. Odstaw go na czas przygotowywania pozostałych składników dania. Kapustę umyj i poszatkuj na średniej wielkości paski. Marchew obierz i pokrój w paseczki przypominające zapałki, a cebulę w piórka. Do garnka wlej wodę tak, aby przykryła dno. Kapusta i boczek będą gotowały się na parze zamiast w wodzie, dzięki czemu zachowają więcej smaku i wartości odżywczych.

Następnie umieść w zaparzaczu warzywa, boczek, koperek oraz ziele. Zaparzacz ułatwi wyciągniecie, na koniec gotowania, wszystkich ziaren za jednym zamachem, bez konieczności ich „łowienia”.

Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Po kilku minutach od rozpoczęcia gotowania dodaj ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Gotowa kapusta powinna być miękka, ale jeszcze delikatnie jędrna i chrupiąca. Ugotowany boczek z kapustą podaj z ryżem i kiełkami fasoli.

Gotowane mięso, w tym oczywiście boczek, jest bardzo smaczne. Wystarczy odpowiednio dobrać do niego dodatki i przyprawy. Pomysłowe dodatki podkreślą smak mięsa i nadadzą daniu charakteru.

Boczek Wędzony Krojony Kostka

Boczek Wędzony Krojony Kostka

zobacz