Boczkopedia

Jajko i boczek

Gdy ta para gra w daniu pierwsze skrzypce masz pewność, że okaże się ono kulinarnym sukcesem. Oba składniki doskonale ze sobą współgrają i uzupełniają się. A możliwości ich podania jest naprawdę wiele! Przekonaj się sam i wypróbuj nasze propozycje.

Połączenie jajka i boczku doskonale pasuje do wielu dań. Można wręcz powiedzieć, że nadaje się do jedzenia przez cały dzień.

Śniadanie

Kolorowe, apetyczne, z wysokiej jakości składników i pięknie podane nie tylko doda energii na cały poranek, ale również zaspokoi zmysły. Aby było pożywne powinno dostarczać wszystkich składników odżywczych czyli węglowodanów złożonych, białek oraz tłuszczy. Jak skomponować wartościowe śniadanie? To prostsze niż myślisz! W większości domów śniadanie składa się z kanapek. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Możesz podać je z jajkiem w koszulce oraz plastrami parzonego boczku. Płynne żółtko otoczy składniki kanapki i doda im smakowitości.  Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez jajecznicy zasmakujesz w naszej kolejnej propozycji – jajecznicy z wędzonym boczkiem pokrojonym w kostkę. W weekendy lub gdy masz więcej czasu idealną propozycją śniadaniową będą puszyste naleśniki z syropem klonowym i chipsami z boczku. Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady możesz do ciasta dodać kakao lub groszki czekoladowe.

Tosty-z-jajkiem-sadzonym-i-boczkiem-w-pesto-z-rukoli2-1
Spróbuj tostów z jajkiem sadzonym i boczkiem w pesto z rukoli

Obiad

Szukasz pomysłu na proste w przygotowaniu, ale jednocześnie wykwintne danie? Jajko i boczek pasują tu jak ulał! Daniem, które doskonale wykorzystuje potencjał tych składników jest tarta. Sos na bazie rozkłóconych jaj nada całości kremowej konsystencji, a boczek doda wyjątkowego smaku i aromatu. Tę uniwersalną potrawę można przygotować na wiele sposobów. Wystarczy zmienić kompozycję ulubionych dodatków warzywnych. Intrygującym pomysłem jest przygotowanie tarty z dodatkiem bakalii. Słodka tarta zaskoczy domowników swoim smakiem połączonym z aromatem wędzonego boczku. Z powodzeniem można podać ją również podczas spotkania ze znajomymi i świąt.

Kolejnym pomysłem na smaczny obiad jest jajko po szkocku owinięte boczkiem. Jest to krótko gotowane jajko, które następnie otula się mięsem mielonym, a powstałą kulkę spina się plastrami wędzonego boczku. Można je przygotować na dwa sposoby: smażyć całość na patelni lub po podsmażeniu i zrumienieniu boczku, kulki dalej piec już w piekarniku. Gotowe jajka po szkocku będą miały chrupiącą boczkową skórkę, a po rozkrojeniu odsłonią delikatnie, kremowe i płynne żółtko.

salatka-ze-szpinaku-i-boczku-7
Sprawdź przepis na sałatką ze szpinakiem i gotowanym boczkiem

Kolacja

Podana na ciepło rozgrzeje i odpręży po ciężkim dniu. Może to być wspomniana wyżej jajecznica, ale innym równie pysznym wariantem są tosty z jajkiem sadzonym i chipsami z boczku. Łatwe i szybkie w przygotowaniu jednocześnie wyglądają niezwykle efektownie. Świetną propozycją na kolację będą też jajka faszerowane pastą z wędzonym boczkiem. Farsz robi się szybko i łatwo, a wykorzystując szprycę do nakładania nadasz jajkom eleganckiego wyglądu. Pamiętaj, aby wybrać taką końcówkę przez którą przejdzie pokrojony w kostkę boczek.

Dzięki różnorodnemu asortymentowi produktów firmy Kaminiarz możesz przygotować wiele wariantów posiłków na bazie jajek i boczku. Próbuj, eksperymentuj i ciesz się wyjątkowym smakiem produktów najwyższej jakości.

Boczek Wędzony Plastry

zobacz