O nas

O nas

Marka „Kaminiarz” czerpie inspirację z rodzinnej tradycji wytwarzania wieprzowych przetworów mięsnych, która sięga początków ubiegłego wieku. Zapoczątkował ją w 1926 roku dziadek dzisiejszych właścicieli – Stefan Kaminiarz – budując renomę marki produkującej wyroby według własnych, niepowtarzalnych receptur.

W latach 90-tych podjęliśmy strategiczną decyzję o specjalizacji w produkcji boczku. Dlaczego? Boczek od zawsze odgrywał silną pozycję w kuchni polskiej. Tym co czyni go niezwykłym jest jego uniwersalność. Jak żaden inny rodzaj mięsa ma właściwość do wydobywania najlepszych smaków potraw, których jest dodatkiem. Wiedzą o tym doskonale nie tylko doświadczeni szefowie kuchni. Zapewnia ponadto potrawom znakomity aromat oraz poczucie mięsności i sytości.

Boczek – zwany u nas jeszcze szyprką, a w innych kręgach kulturowych bekonem, baconem, beiconem, pancettą, czy speckiem – zachowuje również mocną pozycję w kuchni angielskiej i amerykańskiej oraz krajów południowych, jak Włochy, Francja czy Hiszpania. To po prostu … świetna mięsna przyprawa, która powinna być obecna w kuchni każdego smakosza!

Marka Kaminiarz pozostaje dziś jednym z niekwestionowanych, krajowych liderów w produkcji boczku i synonimem jakości. Od wielu lat spełniamy standardy renomowanych, międzynarodowych systemów IFS FOOD oraz BRC, gwarantujących najwyższe bezpieczeństwo zdrowotne wytwarzanych wyrobów i jakość procedur produkcyjnych. Od 2016 roku nasze produkty sygnowane są znakiem „Przekreślonego Kłosa”, gwarantujący produkcję wolną od glutenu.

Misją marki jest oferowanie najwyższej jakości boczków, w różnorodnych wariantach przetworzenia oraz gramaturach, by umożliwić konsumentom kreowanie nowych smaków i odkrywanie bogactw kulinarnych, nie tylko polskiej kuchni.

To dlatego stworzyliśmy serwis „Lubię na Boczku” oraz fanpage o tej samej nazwie na FACEBOOK-u. Do jego prowadzenia zaprosiliśmy nietuzinkowych kulinarnych blogerów: Tomasza Lacha [blog. Zajadam.pl] oraz Dorotę Wdowińską-Rozbicką [blog: Dorota Smakuje]. Ich przepisy znajdziecie oczywiście również w niniejszym serwisie. Razem z nimi będziemy się dzielić z Państwem możliwościami, jakie boczek wnosi do każdej kuchni. Chcemy inspirować, zachęcać i…cieszyć się razem z Wami z odkrywania nowych smaków!

Wszystkiego smacznego!

Dyplom Mistrzowski - Kaminiarz