Przepisy na Boże Narodzenie: Barszcz czerwony z fasolą i na boczku

Składniki
Opis wykonania

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia już niedługo ruszą pełną parą. Wśród 12 wigilijnych potraw nie może zabraknąć… boczku! Wykorzystaj go do przygotowania tradycyjnego czerwonego barszczu. Rozgrzewający i sycący barszcz ugotowany na boczku, z dodatkiem ziemniaków, fasoli i chrupiącego chipsa z boczku dopełni wyjątkowymi smakami tą najważniejszą w roku kolację.

  • 1Cebulę obierz, przekrój na pół.
  • 2Obierz ziemniaki i buraki, pokrój w kawałki.
  • 3Cebulę wrzuć do garnka, dodaj boczek parzony pokrojony w plastry, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i buraki. Zalej wodą (1,5l). Gotuj 20 min.
  • 4Dodaj fasolę i gotuj jeszcze 5 min.
  • 5Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.
  • 6Chipsy z boczku smażonego, podsmażaj przez ok. minutę na patelni do ich zezłocenia. Podawaj na porcji zupy.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek w barszczu
Pasek boczku parzonego dodany do wywaru na zupę nada wywarowi ciekawą nutę wędzonki, a smak barszczu będzie konkretniejszy, bardziej wyrazisty. Pasek boczku smażonego w postaci chipsa umieszczony na talerzu kapuśniaku idealnie uzupełni smakowitą kompozycję.