Boczek długodojrzewający z arbuzem i ziołami

Składniki
Opis wykonania

Soczysty kolor arbuza i delikatny róż boczku dojrzewającego. Słodycz letniego owocu i wytrawny smak wieprzowiny. Czy może być bardziej kuszące połączenie, które tak pięknie komponuje się z dojrzałą zielenią lipca i sierpnia?

To nieoczywiste połączenie zaskoczy gości podczas niezobowiązującego lunchu. Uwiedzie ich pomysłem i smakiem. A czas przygotowania? To ledwie sekundy, ale przecież szczęśliwi czasu nie liczą. A ta potrawa to szczęście w najprostszej postaci!

  • 1Przygotuj ładny, duży półmisek w kontrastowym kolorze.
  • 2Listki ziół umyj i osusz, część z nich zostaw w całości, część porwij na małe kawałki.
  • 3Arbuza umyj (zewnętrzną zieloną skórkę), pokrój w plastry.
  • 4Każdy plaster soczystego arbuza posyp ziołami i owiń w plaster aromatycznego boczku dojrzewającego.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Owoce i boczek
W przepisie wykorzystana została boczek dojrzewający w formie długich pasków. Ta forma mięsnej przyprawy pozwala na owinięcie plastrów arbuza lub uformowanie z nich ozdobnych falbanek do dekoracyjnego ułożenia na półmisku, dzięki czemu danie nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda!