Boczek z gotowanym kalafiorem i bułką tartą

Składniki
  • Średni kalafior

    - 1 szt.
  • Boczek Wędzony Krojony Kostka

    - 2x90 g
  • Masło

    - 3 łyżki
  • Bułka tarta

    - 1/2 szklanki
  • Ząbek czosnku

    - 1 szt.
  • Natka pietruszki

    - pęczek
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Kalafior z masłem i bułką tartą przywodzi wspomnienia beztroskich, dziecinnych lat. A gdyby tak uczynić te chwile jeszcze bardziej wyrazistymi i przyjemnymi? Wystarczy,  że do tradycyjnego kalafiora dodasz chrupiące i aromatyczne kostki z wędzonego boczku, a ogarnie Cię błoga beztroska.

  • 1Kalafiora ugotuj na pół twardo. Podziel na małe różyczki.
  • 2Kawałki boczku wędzonego wyłóż na papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż boczek i piecz kilka minut, aż będzie chrupiący.
  • 3W międzyczasie rozpuść masło na patelni, dodaj wyciśnięty czosnek oraz bułkę tartą i wymieszaj. Jeżeli będzie za suche dodaj jeszcze masła. Wrzuć kalafiora i obtaczając go w bułce podsmażaj przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • 4Kalafiora wyjmij na talerz i podawaj z chipsami z boczku oraz natką pietruszki.

Boczkorada

Boczek w delikatnym towarzystwie
Wyrazisty boczek wędzony idealnie współgra z delikatnością kalafiora. Chrupiący, pieczony boczek, pokrojony w perfekcyjne kostki nie tylko dopełni smak dania, ale sprawi również, że będzie ono wyglądać zjawiskowo.