Boczek parzony pieczony z jabłkami w winie

Składniki

Marynata

  • Ząbki czosnku

    - 4 szt.
  • Oliwa

    - 4 łyżki
  • Świeży tymianek

    - 3 gałązki
  • Sól gruboziarnista

    - 1 łyżeczka
Opis wykonania

Elegancki wieczór i doskonałe towarzystwo. Tak inaczej można nazwać tę potrawę. Pieczony boczek tworzy klimat całego wieczoru, nadaje ton dyskusjom, bryluje w towarzystwie. Skromne jabłka się przy nim rumienią, chociaż nabierają odwagi wzmocnione doskonałym winem.
Pieczony król towarzystwa zaprasza do stołu!

  • 1Czosnek wyciśnij przez praskę. Tymianek drobno posiekaj. Wymieszaj wszystko z oliwą i solą. Natrzyj boczek marynatą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • 2Cebulę pokrój w piórka, a jabłka w ćwiartki.
  • 3Boczek przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj cebulę i jabłka. Zalej winem. Nakryj pokrywką. Piecz w 180 stopniach przez godzinę. Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok. 15 minut aż boczek się zrumieni.
  • 4Podawaj razem z pieczonymi jabłkami.

Boczkorada

Boczek w słodkim towarzystwie
W przypadku pieczenia nieoceniony jest boczek parzony. Jest bardziej kruchy niż boczek wędzony, co skraca czas pieczenia. Swoją kruchość zawdzięcza procesowi wyparzania. Jest także bardziej soczysty niż suche wyroby wędzone. Jednak jego największym atutem jest zintensyfikowanie aromatu przypraw dodanych do mięsa. Ze względu na swoją specyfikę zostawia także sporo przestrzeni dla pozostałych przypraw i pozwala nadać potrawie indywidualny smak.