Boczek pieczony w cydrze i jabłkami

Składniki
Opis wykonania

Cydr od kilku lat podbija serca polskich konsumentów. Tzw. „jabłecznik” pijamy coraz częściej bo jest smaczny, orzeźwiający i ma niższą zawartość alkoholu niż „cięższe” trunki. Ale cydr ma także właściwości zdrowotne, wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki.  Dlatego postanowiliśmy spróbować wykorzystać cydr przy pieczeniu boczku, jako swoistą alternatywę dla boczku w piwie. Co nam wyszło? Boczek pieczony o wyjątkowym smaku! Możemy się dalej rozpisywać o tym, ale lepiej będzie jak sami wypróbujcie przepis na boczek pieczony w cydrze i przekonacie się osobiście!

  • 1jabłka dzielimy na części
  • 2cebulę obieramy i wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z Boczkiem Wędzonym Paski Kaminiarz
  • 3następnie boczek zalewamy szklanką jabłkowego cydru
  • 4pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 5upieczony boczek podajemy z ulubionym dodatkami

Boczkorada

Odpowiednik boczek do cydru?
Kwaskowy smak sfermentowanych jabłek musi mieć przeciwwagę w postaci boczku wędzonego. Wyrazisty, mocny smak wędzenia dobrze komponuje się ze smakiem jabłek, nie pozwala się przytłoczyć, smak mięsa jest wyważony, wyczuwalne są nuty obu smaków. Boczek parzony byłby zbyt delikatny.