Boczek pieczony w miodowej glazurze ze skorupką z migdałów

Składniki
Opis wykonania

Boczek pieczony w miodowej glazurze to idealna propozycja dla osób, które lubią wiązać słodkie smaki z różnym mięsami. Z pewnością zaskoczą każdego, kto spróbuje w boczek w takim wydaniu. Znamy takich, którzy to danie określili mianem… obiado-deseru! Dwa w jednym, czy to możliwe? Sami się przekonajcie! Przepis na boczek pieczony w miodowej glazurze, jak rzadko który idealnie nadaje się na niedzielny, rodzinny obiad! Smacznego!

  • 1boczek wędzony paski nacieramy przetartym ząbkiem czosnku i zostawiamy na kilka godzin
  • 2następnie skórkę smarujemy miodem i wkładamy do piekarnika na godzinę, podlewając od czasu do czasu bulionem
  • 3następnie boczek smarujemy ponownie odrobiną miodu i nakładamy płatki migdałów, pieczemy jeszcze 15-20 minut
  • 4podajemy z ulubionymi dodatkami

Boczkorada

Miód tylko z boczkiem wędzonym!
Sukces dania wg nas tkwi w wyborze boczku. Miód idealnie komponuje się z aromatem wędzenia, który stanowi dla niego dobrą kontrę. Nie jest tak słodko i mdławo, jak w przypadku boczku parzonego. Choć ile smakoszy, tyle zdań odrębnych.