Przepis na boczek pieczony w piwie

Składniki
Opis wykonania

Boczek pieczony w piwie to zdecydowanie męskie danie. Aromatyczny, kruchy boczuś z nutką piwnej goryczki to… szczęście na wyciągnięcie ręki. 🙂 Korzenny aromat cząbru tylko wzmocni kulinarne doznania, a że cząber od wieków stosowany był jako skuteczny afrodyzjak, to szczęście może być … obopólne. 🙂 Tak więc nie traćcie czasu, tylko sięgajcie po przepis na boczek pieczony w piwie. A jeśli akurat nie macie ochoty na piwo, to polecamy przepis na boczek pieczony w …winie. No to siup, tzn. smacznego!

  • 1boczek wędzony nacieramy ulubioną musztardą, czosnkiem i świeżymi gałązkami cząbru
  • 2następnie przekładamy boczek do naczynia żaroodpornego i zalewamy całą butelką piwa, pieprzymy
  • 3pieczemy pod przykryciem dwie godziny, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  • 4podajemy z ulubionymi dodatkami np. taki boczek pieczony świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami

Boczkorada

Jaki boczek do piwa?
Do pieczenia w piwie, najlepiej nadaje się boczek wędzony paski. Intensywny aromat wędzenia idealnie komponuje się z goryczką piwa i pikantnym, korzennym aromatem cząbru. Boczek w takim wydaniu znajdzie uznanie u miłośników mocnych smaków.