Trzy domowe zapiekanki z makaronem i wędzonym boczkiem

Składniki
  • makaron

    - 300 g
  • Boczek Wędzony Krojony Kostka Kaminiarz

    - 180 g [2x90 g]
  • masło

    - 2 łyżki
  • mąka

    - 2 łyżki
  • mleko

    - 2,5 szklanki
  • papryka

    - 1/2 szt.
  • chili świeże

    - 1/2 szt.
  • papryka słodka w proszku

    - 1/2 łyżeczki
  • bób

    - 1 szklanka
  • czosnek

    - 1 ząbek
  • oregano

    - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa

    - 1/3 łyżeczki
  • ser żółty

    - 100 g
Opis wykonania

Do trzech razy Sztuka!
Doskonały boczek daje pole do popisu dla kreatywnych i zabieganych. Dowolność w komponowaniu składników, orgia kolorów, mistrzostwo smaków – 3 zapiekanki w 3 różnych stylach. A podstawą każdej jest wędzony i idealnie skrojony boczek.

Zapiekanka z wędzonym boczkiem i papryką to propozycja dla wszystkich, którzy szukają w kuchni pikanterii. Zapiekanka z wędzonym boczkiem i bobem, to syte i treściwe danie dla kuchennych hedonistów. Natomiast zapiekanka z boczkiem i serem to delikatne danie dla sympatycznych domatorów, którzy chętnie zjedzą kolację z dziećmi i sąsiadami.

  • 1Zacznij od zrobienia sosu beszamelowego. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmażaj przez minutę. Do mąki i masła wlewaj mleko, cały czas mieszając. Wszystko gotuj na niedużym ogniu (mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje). Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
  • 2Sos beszamelowy podziel na 3 części – do jednej dodaj gałkę muszkatołową, do drugiej posiekane chili i słodką paprykę, do trzeciej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oregano, wymieszaj.
  • 3Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku al dente.
  • 4Paprykę posiekaj w kostkę lub w paseczki.
  • 5Bób wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut. Odcedź i obierz ze skórek.
  • 6Małe naczynia żaroodporne posmaruj odrobiną masła.
  • 7Makaron wymieszaj z boczkiem wędzonym krojonym w kostkę „Kaminiarz”, podziel na 3 części.
  • 8Do jednej części makaronu z boczkiem dodaj sos beszamelowy z chilli i posiekaną paprykę, przełóż do foremki do zapiekania. Do drugiej części makaronu dodaj sos beszamelowy z gałką muszkatołową i starty na tarce ser żółty, wymieszaj i przełóż do foremki do zapiekania. Do trzeciej porcji makaronu z boczkiem dodaj sos beszamelowy z czosnkiem i oregano oraz bób. Wymieszaj i przełóż do foremki do zapiekania.
  • 9Piecz 30 min w 200 stopniach.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek na brak czasu
W przepisie wykorzystany został boczek wędzony krojony kostkę, ponieważ ten rodzaj boczku nada naszym zapiekankom wspaniałego smaku, a jego forma pozwoli przygotować danie w bardzo krótkim czasie. Dlaczego? Proces wędzenia powoduje, że mięso staje się ciągliwe, a krojenie go może przysporzyć trudności. Boczek wędzony pokrojony na idealnie równe kawałki to ogromna ułatwienie i zarazem praktyczna przyprawa, a smaku niemożliwym do zastąpienia.