Ciastka francuskie z sezonowymi owocami i boczkiem wędzonym

Składniki
Opis wykonania

„La vie est belle” zakrzyknie niejeden, gdy spróbuje francuskich ciastek w nowej, wyrafinowanej odsłonie. Bo nagle to boczek zaczyna grać pierwsze skrzypce, dopełnia smaku owoców, komponuje się z kruchością ciasta, na nowo odkrywa znaczenie deseru. Więc nie bój się eksperymentować w kuchni, zaproś do niej odwagę i pozwól sobie poznać smaki na nowo.

  • 1Czereśnie bez pestek wraz z cukrem uduś w garnku, aż powstanie gładki krem.
  • 2Na rozwałkowanym cieście rozprowadź czereśniowy krem i cienką warstwę musztardy, ułóż plastry boczku.
  • 3Gotowe ciasto z farszem zwiń w rulon, a następnie podziel na 3 cm ciasteczka.
  • 4Piecz ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni, aż się zrumienią.

Boczkorada

Równowaga smaków w daniach z boczkiem
Niemałym wyzwaniem jest zachowanie równowagi w potrawach o delikatnym smaku. Rozwiązaniem jest boczek o wyrazistym charakterze np. wędzony w plastrach. Starannie przeprowadzony proces wędzenia zapewnia wyraźny, męski i zdecydowany smak dymu. Używając go, możesz być pewien, że nic nie zaburzy subtelnego smaku Twojego dania.