Czekoladowe muffiny z żurawiną i boczkiem wędzonym

Składniki
  • Mąka

    - 2 szklanki
  • Cukier

    - 1/3 szklanki
  • Gorzkie kakao

    - 2 łyżki
  • Oliwa

    - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia

    - 1 łyżeczka
  • Mleko

    - 1 szklanka
  • Jajko

    - 1 szt.
  • Masło

    - 3 łyżki

Farsz

Opis wykonania

Zanim powiesz, że wszystko już było… Daj się zaskoczyć połączeniem czekoladowych muffinów z wędzonym boczkiem!
Nadal nie wierzysz? Pospolite babeczki, znane i przerabiane na wszystkie sposoby, właśnie dostają prawdziwą wędzoną duszę!

To boczek sprawia, że każdy kęs to odkrycie na miarę odkrycia Ameryki! Od teraz już nic nie będzie takie samo, bo o to możesz z boczkiem wyruszyć na nowe, słodkie kulinarne lądy.

  • 1W garnku rozpuść masło, ostudź.
  • 2W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj żurawinę i boczek. W drugiej misce wymieszaj masło, oliwę, mleko i jajko. Wlej wszystko do suchych składników i delikatnie ze sobą połącz.
  • 3Foremki do muffinek ( ok. 20 szt.) wypełnij ciastem do 2/3 ich wysokości. Piecz w 200 stopniach przez 15 minut.

Boczkorada

Boczek do eksperymentowania
Głodny nowych wrażeń? Wędzony boczek doskonale nadaje się do kuchennych eksperymentów – gdy połączy się z czekoladą, wydobędzie z niej niepowtarzalny kakaowy smak, zachowując jednocześnie swój własny, mocny aromat. Boczek wędzony tradycyjną metodą z drewna olchowego ma charakterystyczny wyrazisty i delikatnie słonawy smak.