Przepis na domowy fast-food: Domowa pizza z bekonem czyli boczkiem wędzonym, pieczarkami i salami

Składniki

Ciasto

  • Mąka

    - 1 1/2 szklanki
  • Woda letnia

    - 1/2 szklanki
  • Drożdże instant

    - 4 g
  • Oliwa

    - 1 łyżka

Farsz

Opis wykonania

Pizza to znak naszych czasów. Idealna na każdą okazję. I choć najczęściej ją zamawiamy, to jednak nic nie dorówna tej przygotowanej samodzielnie. Już od samego zapachu pieczonego ciasta ślinka napływa do ust. A gdyby tak połączyć go z aromatem boczku wędzonego? Mniam! Możemy także dodać do niej co tylko chcemy, bez ograniczeń. Chcesz stworzyć pizzę o niepowtarzalnym smaku? Spróbuj farszu z wędzonego boczku, salami i pieczarek.

  • 1Wsyp do miski mąkę i drożdże. Dodaj olej, szczyptę soli i cukru. Wszystko wymieszaj. Wyrabiaj ciasto powoli dolewając wodę. Wyrób ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj folią spożywczą. Połóż ciasto w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie uformuj je palcami na placek wielkości blaszki.
  • 2W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy i zioła, dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Wyłóż sos na całe ciasto.
  • 3Pokrój pieczarki i salami w plasterki. Poukładaj na pizzy. Wierzch pizzy przyprósz skwarkami smażonego boczku połóż. Posyp pizzę tarty serem. Piecz w 220 stopniach przez ok 20 minut.

Boczkorada

Boczek do pizzy
Boczek krojony kostka pakowany jest w dwie niezależne foremki co zapewnia produktowi ogromną funkcjonalność. Wędzony boczek ma ciągliwą strukturę, co znacznie utrudnia jego krojenie. Rozwiązaniem tego problemu jest właśnie Boczek Wędzony Krojony Kostka. Nie zdążysz się nim znudzić! Idealny, do pizzy, makaronów lub np. jako skwarki.