Domowa pizza z boczkiem wędzonym

Składniki

Ciasto

  • Mąka pszenna

    - 250 g
  • Woda

    - 150 ml
  • Drożdże instant

    - 7 g
  • Sól

    - ½ łyżeczki
  • Oliwa z oliwek

    - 2 łyżki

Dodatki

  • Boczek Wędzony Krojony Kostka Kaminiarz

    - 200 g
  • Pomidory w puszcze (krojone) lub passata

    - 200 g
  • Ser cheddar

    - 50 g
  • Czosnek

    - 2 ząbki
  • Kukurydza z puszki

    - 4 łyżki
  • Papryka czerwona

    - ½ szt
  • Oliwki czarne

    - 8-10 szt.
  • Czerwona cebula

    - ½ szt.
  • Świeża bazylia

  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Domowa pizza to najlepszy sposób, żeby zgromadzić przy stole całą rodzinę i świetnie się bawić podczas jedzenia.

Smakowity boczek który wysmażony, pokryje wyjątkowym aromatem całą pizzę, oliwki, czy kukurydza – ułóż na cieście wszystkie swoje ulubione dodatki, a domownikom pozwól skomponować ich własne zestawy na połowie lub ćwiartce pizzy. Gwarantuję, że po tej uczcie nie ostatni się nawet jeden okruszek!

  • 1Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej do miski przez sitko, dodaj do niej również sól i oliwę z oliwek.
  • 2Drożdże rozpuść w lekko ciepłej (nie gorącej!) wodzie, a po 1-2 minutach dodaj do je do mąki.
  • 3Całość dokładnie wymieszaj łyżką, a gdy ciasto stanie się zwarte zacznij wyrabiać dłońmi. Możesz w tym momencie przenieść ciasto na stolnicę –tak będzie wygodniej.
  • 4Ciasto rozciągaj i zagniataj przez ok. 5-7 minut, do czasu aż stanie się sprężyste i plastyczne, a także nie będzie się kleiło do rąk. Jeżeli się klei, dodaj odrobinę więcej mąki.
  • 5Tak przygotowane ciasto oprósz mąką i przykryj miską, aby mogło spokojnie wyrosnąć. Ustaw je w ciepłym miejscu i zaczekaj ok. 30 minut do czasu aż niemal podwoi swoją objętość.
  • 6Wyrośnięte ciasto rozciągnij dłońmi lub bardzo delikatnie rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.
  • 7Ciasto nasmaruj lekko oliwą, a następnie nałóż pomidorową pulpę lub passatę (uważaj aby nie dodać zbyt dużo, bo pizza w trakcie pieczenia rozmoknie), oprósz solą i pieprzem, i dodaj posiekany czosnek.
  • 8Zaraz po sosie pomidorowym na pizzę nałóż starty na tarce o grubych oczkach ser cheddar. Składniki położymy na ser, dzięki czemu pięknie się zrumienią w trakcie wypieku pizzy.
  • 9Następnie równomiernie ułóż na pizzy pozostałe dodatki, w tym krojony w kostkę boczek, który położony na samej górze pizzy przepięknie się zrumieni i stanie lekko chrupiący w trakcie pieczenia.
  • 10Liście bazylii przed dodaniem do pizzy nasmaruj odrobiną oliwy, dzięki temu w trakcie pieczenia wydobędziesz z nich najlepsze aromaty, a same liście się nie spalą. Przed włożeniem pizzy do piekarnika możesz ją jeszcze delikatnie skropić oliwą z oliwek.
  • 11Tak przygotowaną pizzę piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 7-9 minut, najlepiej na najniższej półce piekarnika. Piekarnik ustaw na grzanie z dolną i górną grzałką, koniecznie z wyłączonym termoobiegiem i funkcją grilla, w przeciwnym wypadku pizza może się przypalić z zewnątrz, a w środku będzie nadal surowa.
  • 12Pizza jest gotowa, kiedy ciasto od spodu zaczyna się lekko brązowić.

Ten przepis przygotował:

Tomek Lach

bloger, Zajadam.pl

Kucharz amator, autor bloga.
W kuchni nie boi się eksperymentować.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek do pizzy
Do pizzy idealnie pasuje boczek wędzony. Ja skorzystałem z wersji krojonej, ponieważ oszczędziło mi to sporo czasu w trakcie wykonywania przepisu.