English breakfast, czyli jajecznica po angielsku

Składniki
Opis wykonania

Tradycyjne angielskie śniadanie to talerz pełen energetycznych smakołyków. Składa się najczęściej z jajecznicy lub jajek sadzonych, plastrów bekonu, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów lub grzybów, tostów z masłem, kawy lub herbaty. Taki posiłek jest kaloryczny, sycący i daje energię do działania na długo!

  • 1Na patelni rozgrzej niewielka ilość oleju, wbij jajka, oprósz solą i pieprzem, smaż aż się zetną.
  • 2Boczek ułóż na suchej patelni i podsmażaj przez kilka minut.
  • 3Kromki chleba opiecz i posmaruj masłem.
  • 4Na talerzu ułóż jajko, boczek, grzankę, fasolę i pomidora. Podawaj z kawą lub herbatą.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Prawdziwe angielskie śniadanie
Prawdziwi Anglicy twierdzą, że bez gorącego śniadania z boczkiem dzień nie może być udany. Ty także zadbaj o swój! Wędzony boczek świetnie sprawdzi się na talerzu pełnym różnorodnych składników. Nie tylko podkreśli ich smak, ale i nada Twojemu śniadaniu niepowtarzalnego wyglądu. Jego dodatkową zaletą jest możliwość zakupu w perfekcyjnie pokrojonych plastrach.