Fasolka po bretońsku z boczkiem wędzonym i czpisem bekonowym

Składniki
Opis wykonania

Fasolka po bretońsku to przysmak przede wszystkim mężczyzn. Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na chłodne dni. W czym tkwi sekret jej przygotowania. W składnikach! Przede wszystkim w boczku oraz kiełbasie i wbrew pozorom tu nie ma kompromisu w zakresie jakości. W naszym przepisie na fasolkę po bretońsku z boczkiem proponujemy podwoić przyjemność! Dekorując wierzch fasolki plastrem czipsa z boczku uzyskamy prawdziwe #foodporn. Żaden mężczyzna się nie oprze!

  • 1fasolę zalać przegotowaną zimną wodą i odstawić na noc
  • 2następnego dnia, w tej samej wodzie fasolę gotować przez ok 20 minut, aż będzie miękka
  • 3w osobnym garnku ugotować boczek wędzony; można do niego dodać ulubione przyprawy np. liść laurowy, lub ziele angielskie
  • 4na patelni podsmażyć cebulę, aż do zeszklenia, dodać posiekaną paprykę oraz kiełbasę krakowską skrojoną w talarki i smażyć kolejne kilka minut. Następnie dodać mąkę, odrobinę wywaru z ugotowanego boczku i całość wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać na jednolity sos
  • 5do sosu dodać pokrojony w kostkę, wcześniej ugotowany boczek wędzony
  • 6sos, doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką mieloną, można dodać inne ulubione przyprawy, wymieszać
  • 7następnie sos dodać do fasolki i gotować jeszcze przez 5-10 min, do jej miękkości
  • 8na osobnej patelni usmażyć plastry boczku wędzonego, aż staną się chrupiące, następnie tymi bekonowymi czipsami dekorujemy wierzch podawanej fasolki po bretońsku

Boczkorada

Jak podwoić przyjemność?
Wystarczy przystroić wierzch fasolki po bretońsku plastrem czipsa z boczku, a efekt wizualny i smakowy będzie wyjątkowy. Żaden mężczyzna się nie oprze, a przecież do serca, najkrótsza droga wiedzie przez żołądek! Tak więc, podwajajcie!