Fast-Food: Domowa pizza z cukinią i boczkiem

Składniki
  • Boczek Parzony Plastry Kaminiarz

  • mąka pszenna

    - 50 dag
  • drożdze

    - 40 dag
  • ciepła woda

    - 250 ml
  • sól

    - płaska łyżeczka
  • cukier

    - 1/2 łyżeczki
  • oliwa

    - 2 łyżki
  • cukinia

    - 1 szt.
  • szpinak

  • ser feta lub lazur

Opis wykonania

Pizzę często jadamy poza domem. Nic dziwnego, współczesne pizzerie oferują nie tylko wyśmienitą pizzę na wiele sposobów, ale dbają również o wyjątkowe marketingowe doznania. I dlatego nadal częściej będzie ją jadali w pizzeriach, ale gdy przyjdzie ochota to… zawsze możemy ją przygotować w domu! A co najważniejsze szybko, tanio i smacznie! Wypróbujcie przepis na domową pizzę z cukinią i boczkiem parzonym!

  • 1drożdże mieszamy z cukrem i wodą, następnie pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
  • 2zaczyn łączymy z mąką i odrobiną oliwy
  • 3wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je na 40 minut do wyrośnięcia
  • 4następnie formujemy płaski placek, smarujemy go śmietaną z odrobiną pieprzu, dodajemy boczek parzony w plastrach lub poszatkowany na części, krążki cukinii, szpinak, a całość oprószamy serem
  • 5pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Boczkorada

Kultura przede wszystkim!
Boczek parzony uwalnia wspaniałe aromaty, ale inaczej niż boczek wędzony nie dominuje nad innymi składnikami. Kulturalnie pozwala im się przebić, a sama pizza jest łagodniejsza. Ponadto świetnie komponuje się z wieloma składnikami. To uniwersalny dodatek.