Gofry z masą krówkową, pieczonymi orzechami i boczkiem

Składniki
Opis wykonania

Gofry to jeden z tych niezapomnianych przysmaków dzieciństwa, który każdy z nas pamięta i chętnie serwuje swoim dzieciom, by… znowu mieć okazję do ich pałaszowania.  Oj tak, pamięć trzeba ćwiczyć! 🙂 Gofry z bitą śmietaną, owocami, polewą, czy choćby z cukrem pudrem. A jutro dodatkowa okazja do małej przypominanki, Światowy Dzień Gofra. Kto ma czas może przygotować sam ciasto, kto nie ma, może kupić gotowe gofry. Warto za to skoncentrować się na dodatkach! My rekomendujemy przepis na gofry z boczkiem, masą krówkową i pieczonymi orzechami. Są tak dobre, że Światowy Dzień Gofra, będziecie organizowali co najmniej raz w tygodniu!

  • 1w garnku umieszczamy krówki i wlewamy pół szklanki mleka
  • 2gotujemy, aż krówki się rozpuszczą
  • 3wafle podgrzewamy w opiekaczu, a plastry wędzonego boczku grillujemy razem z orzechami, aż staną się rumiane
  • 4smarujemy gofry masą krówkową i dekorujemy plastrami boczku oraz orzechami
  • 5podajemy na ciepło

Boczkorada

Kontra do słodkości!
Do opieczonych gofrów najlepiej pasuje dobrze wysmażony, boczek wędzony. Smak wędzenia świetnie pasuje także do orzechów i stanowi dobrą kontrę do słodkiej masy krówkowej.