Grillowana pierś z kurczaka otulona boczkiem z rozmarynem

Składniki
  • Boczek Wędzony DK 95g marki Kaminiarz 

    - 1 opak.
  • sól, pieprz,

  • pół łyżeczki zmielonej ostrej papryki

  • duże piersi kurczaka

    - 2
  • olej

  • świeży rozmaryn

  • soczyste pomidory

    - 3 szt.
  • garść suszonych pomidorów

Opis wykonania

Kurczak z grilla na weekendowy rodzinny obiad! Doskonały pomysł pod warunkiem, że nie podejdziemy do zadania sztampowo. Grillowane  mięso drobiowe dla wielu jest suche, warto zatem postarać się by uczynić serwowanego kurczaka bardziej soczystego. Jak to zrobić? Wystarczy piersi z kurczaka owinąć plastrami wędzonego boczku. Wytopiony z boczku tłuszcz doda nie tylko soczystości, ale i sprawi, że smak Twojego kurczaka wzbogaci się o wyraziste aromaty wędzenia, a świeży rozmaryn dopełni całości! Spróbuj, a przepis na piersi kurczaka z grilla, w plastrach boczku tradycyjnie wędzonego stanie się Twoim ulubionym! Zmieniając za każdym razem zioła, będziesz uzyskiwał nowe oryginalne smaki, a …kurczak zawsze będzie soczysty

  • 1Plastry boczku wędzonego posyp lekko solą, pieprzem oraz ostrą zmieloną papryką.
  • 2Piersi kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, natrzyj olejem oraz świeżo gniecionym rozmarynem i owiń ściśle plastrami boczku. Zepnij je wykałaczką .
  • 3Rozpal grill. Ruszt natłuść olejem. Roladki grilluj dwadzieścia minut, co pewien czas przewracając je na bok, by równomiernie się zarumieniły.
  • 4Gotowe danie podawaj ze świeżymi, soczystymi pomidorami z dodatkiem ulubionych ziół i suszonych

Boczkorada

Niech się stanie... soczystość!
Boczek ze względu na swoje właściwości smażeniowe i aromatyzujące jest świetnym uzupełnieniem innych rodzajów mięs. W przypadku mięsa drobiowego dodaje mu wyrazistości i charakteru! Kurczaka możesz też podawać w otulinie boczku parzonego i dojrzewającego. Uzyskasz inne smaki, a kurczak zawsze będzie soczysty.