Grillowana ryba w ziołowej marynacie z boczkiem wędzonym

Składniki

Marynata

  • Oliwa

    - 1/2 szklanki
  • Ocet winny

    - 1/2 szklanki
  • Jałowiec

    - 15 ziarenek
  • Kolorowy pieprz

    - 15 ziarenek
  • Sól gruboziarnista

    - 1 łyżeczka
  • Opcjonalnie:

  • Mix sałat

    - 1 szt.
  • Nasiona słonecznika

Opis wykonania

Rybka lubi… boczek! Zaskoczeni? Bo to zaskakująco pyszne połączenie. Delikatny i neutralny w smaku dorsz tak bardzo zyskuje, gdy owiniemy go soczystym, wędzonym plastrem boczku.

Ta delikatna z natury ryba, przyprawiona idealnie uwędzoną wieprzowiną, staje się wyrazistą i charakterną potrawą z grilla. Grillowy, monotonny jadłospis właśnie zyskał nowe danie. Danie, które na długo pozostanie w pamięci smakoszy spod chmurki.

  • 1Na desce rozgnieć aromatyczne ziarna jałowca i pieprzu. Dodaj do oliwę, sól i utrzyj. Do marynaty dolej ocet winny. Dokładnie wymieszaj.
  • 2Dorsza obtocz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
  • 3Każdą rybę owiń dwoma plastrami wędzonego, aromatycznego boczku. Ułóż na mocno rozgrzanym grillu.
  • 4Podawaj ze świeżym koperkiem.
  • 5Świetnym dodatkiem do ryby może być sałatka z miksu sałat i nasion słonecznika.

Boczkorada

Boczek w parze z rybą
Wędzony boczek to perfekcyjne uzupełnienie dań z ryb. Jego sekretem jest intensywny smak, który idealnie łączy ze sobą ryby i mięso. Dzięki odpowiednio dobranym parametrom wędzenia w dymie z drewna olchowego Boczek Wędzony Plastry DK Kaminiarz uzyskuje wyrazisty i intensywny smak, co czyni go idealną mięsną przyprawą.