Ryba na grillu! Łosoś w otulinie boczku wędzonego

Składniki
Opis wykonania

O tym, że ryby warto jeść często wie każdy. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Wśród ryb wyróżnia się zwłaszcza łosoś. To ryba niezwykła. Dlaczego? Mięso łososia jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3, zwiera również dużą ilość białka, różnych minerałów oraz witamin. Samo zdrowie, a do tego soczyste mięso jest po prostu smaczne. Jak przyrządzić tą szlachetną, królewską rybę na grillu? Oto nasz pomysł na soczystego łososia otulonego wędzonym boczkiem. Dlaczego z boczkiem wędzonym? Mieszanka aromatów ryby i boczku wędzonego podbije Twoje serce!

  • łososia umyj i osusz
  • przypraw rybę pieprzem, solą oraz skropi sokiem z cytryny
  • odstaw do lodówki na pół godziny
  • podziel na części i owiń dokładnie plastrami wędzonego boczku
  • rozgrzej grilla; grilluj do 15 minut przewracając od czasu do czasu, aż obie strony staną się rumiane, a boczek wysmażony.
  • rybę możesz podać z opiekanymi ziemniaczkami, czy ulubioną sałatą

Boczkorada

Jemy także oczami!
Pamiętaj, że jemy również oczami. Danie musi wyglądać estetycznie, dlatego dołóż staranności przy owijaniu łososia plasterkami boczku. Użyj boczek wędzony marki Kaminiarz. Perfekcyjnie pocięte, na 1,5 m grubości plastry, ułatwią zadanie dekorowania ryby. Łosoś będzie również świetnie smakował z boczkiem dojrzewającym!