Grillowany bekon czyli boczek parzony z cukinią i bakłażanem

Składniki

Marynata

  • Papryka ostra

    - 1 łyżeczka
  • Ząbek czosnku

    - 3 szt.
  • Oliwa

    - 1/2 szklanki
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Gdy wszyscy na grillu wygrzewają się na leżakach, na boku przygotuj Bekon!
Parzony boczek w ostrej odsłonie zaskoczy nawet najbardziej rozleniwione podniebienia. W zestawieniu z delikatnym bakłażanem, w wyrazistej oprawie paprykowej marynaty będzie gwiazdą tego sezonu grillowego. Oczywiście razem z Tobą!

  • 1Boczek pokrój w plastry o szerokości 1 cm. W miseczce wymieszaj oliwę z wyciśniętym czosnkiem i papryką. Dopraw solą i pieprzem. Połową marynaty zalej plastry boczku i dokładnie mieszaj. Odstaw na półgodziny w chłodne miejsce. Niech smaki się przenikną, a boczek nabierze ostrego charakteru.
  • 2Cukinię i bakłażan pokrój w 0,5 cm plastry. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Każdy plaster polej resztą marynaty.
  • 3Na mocno rozgrzanym grillu poukładaj plastry boczku. Po ok. 15 minutach dołóż cukinię i bakłażan.
  • 4Grillowany, ostry boczek podawaj razem z delikatnymi warzywami i świeżym oregano.

Boczkorada

Brakuje Ci czasu? Wybierz boczek parzony!
Boczek parzony jest dużo delikatniejszy niż inne rodzaje boczku. Dzięki temu pieczenie zajmie mniej czasu, a aromat użytych przypraw staje się bardziej wyczuwalny. A jak powszechnie wiadomo, nikt nie potrafi przejść obojętnie obok świetnie doprawionego i aromatycznego boczku. Ze względu na swoją specyfikę zostawia sporo przestrzeni dla przypraw i dalszego indywidualizowania smaków potraw. Nie dominuje, jak wyroby wędzone, co czyni go idealną mięsną przyprawą do grilla.