Składniki
-
Boczek Wędzony Paski KAMINIARZ
- 500g
-
kolorowa papryka
- 1 kg
-
szynka lub łopatka wieprzowa
- 1 kg
-
cebula
- 4 szt.
-
czosnek
- 2 ząbki
-
oliwa
- 2 łyżki
-
bulion
- 250 ml
-
masło
- 1 łyżka
-
mąka ziemniaczana i pszenna
- po 1 łyżce
-
przyprawy
- 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, po 2 szczypty soli morskiej i pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Opis wykonania
Gulasz kochamy i uwielbiamy, za to, że rozgrzewa i zapewnia sytość na długo. Jemy go najchętniej zimą i jesienią, ale nie ma takiej pory roku, kiedy go pomijamy w jadłospisie. Po prostu, bez gulaszu nie da się żyć! A co, gdyby do klasycznych składników dodać wędzony boczek? Wspaniałe aromaty rozgoszczą się na długo w kuchni i całym domu! Sami się przekonajcie. Przepis na gulasz z boczkiem podbije Wasze kubki smakowe!
-
1mięso wieprzowe pokroić w kostkę ok. 1,5 cm, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę czosnek obrać i posiekać
-
2na oliwie zeszklić osoloną wcześniej cebulę oraz czosnek, smażyć przez chwilę, następnie zwiększyć ogień do dużego i włożyć mięso, doprawić je solą oraz pieprzem i stopniowo obsmażać, co chwilę mieszając
-
3gdy mięso będzie obsmażone, dodać pokrojony na kawałeczki wędzony boczek oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, wędzoną paprykę oraz suszone oregano i smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając
-
4następnie wlać bulion i zagotować całość na większym ogniu
-
5dodać pokrojoną w kostkę paprykę i masło, wymieszać i zagotować
-
6gotować przez godzinę do miękkości mięsa
-
72 cebule opalić na palniku i dodać do gotującego się gulaszu
-
8w celu zagęszczenia sosu, przesiać obydwie mąki bezpośrednio przez sitko do garnka z gulaszem, dobrze wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty
-
9gulasz podawać z ziemniakami i sałatą ze śmietaną
Boczkorada
Silny zawodnik niezbędny!
Do gulaszu, pełnego składników o silnych smakach i aromatach najlepiej pasuje boczek wędzony. Intensywne nuty wędzenia świetnie komponują się z ostrą papryką i przyprawami, pozostają wyczuwalne, zachowując dla boczku autonomiczną pozycję w tym tyglu różnych smaków.