Gulasz paprykowy na wędzonym boczku

Składniki
  • Boczek Wędzony Paski KAMINIARZ 

    - 500g
  • kolorowa papryka

    - 1 kg
  • szynka lub łopatka wieprzowa

    - 1 kg
  • cebula

    - 4 szt.
  • czosnek

    - 2 ząbki
  • oliwa

    - 2 łyżki
  • bulion

    - 250 ml
  • masło

    - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana i pszenna

    - po 1 łyżce
  • przyprawy

    - 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, po 2 szczypty soli morskiej i pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Opis wykonania

Gulasz kochamy i uwielbiamy, za to, że rozgrzewa i zapewnia sytość na długo. Jemy go najchętniej zimą i jesienią, ale nie ma takiej pory roku, kiedy go pomijamy w jadłospisie. Po prostu, bez gulaszu nie da się żyć! A co, gdyby do klasycznych składników dodać wędzony boczek? Wspaniałe aromaty rozgoszczą się na długo w kuchni i całym domu! Sami się przekonajcie. Przepis na gulasz z boczkiem podbije Wasze kubki smakowe!

  • 1mięso wieprzowe pokroić w kostkę ok. 1,5 cm, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę czosnek obrać i posiekać
  • 2na oliwie zeszklić osoloną wcześniej cebulę oraz czosnek, smażyć przez chwilę, następnie zwiększyć ogień do dużego i włożyć mięso, doprawić je solą oraz pieprzem i stopniowo obsmażać, co chwilę mieszając
  • 3gdy mięso będzie obsmażone, dodać pokrojony na kawałeczki wędzony boczek oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, wędzoną paprykę oraz suszone oregano i smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając
  • 4następnie wlać bulion i zagotować całość na większym ogniu
  • 5dodać pokrojoną w kostkę paprykę i masło, wymieszać i zagotować
  • 6gotować przez godzinę do miękkości mięsa
  • 72 cebule opalić na palniku i dodać do gotującego się gulaszu
  • 8w celu zagęszczenia sosu, przesiać obydwie mąki bezpośrednio przez sitko do garnka z gulaszem, dobrze wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty
  • 9gulasz podawać z ziemniakami i sałatą ze śmietaną

Boczkorada

Silny zawodnik niezbędny!
Do gulaszu, pełnego składników o silnych smakach i aromatach najlepiej pasuje boczek wędzony. Intensywne nuty wędzenia świetnie komponują się z ostrą papryką i przyprawami, pozostają wyczuwalne, zachowując dla boczku autonomiczną pozycję w tym tyglu różnych smaków.