Jajko z boczkiem i sosem ziołowym na toście

Składniki
Opis wykonania

Jajka z boczkiem na śniadanie to zawsze świetne… rozwiązanie! 🙂 Prawdziwe skarbnice wartości odżywczych i energetycznych! Do tego tak świetnie komponują się smakowo, że aż dziw, iż jeszcze nie sprzedaje się ich jako jedną doskonałą całość od matki natury. Wypróbujcie przepis na to doskonałe śniadanie, zacznijcie dzień z werwą i ze smakiem!  

  • 1wodę z odrobiną octu gotujemy
  • 2umyte zioła siekamy drobno i łączymy ze śmietaną, doprawiając do smaku, można dodać łyżkę oliwy
  • 3kromki chleba grillujemy
  • 4do gotującej się wody wbijamy delikatnie jajko i zdecydowanym ruchem owijamy białko wokół żółtka, gotujmy do ścięcia białka
  • 5gotowe jajko wyławiamy cedzakiem i owijamy plastrami wędzonego boczku
  • 6kładziemy na kromkę polaną sosem śmietanowym

Boczkorada

Plastry doskonałe!
Żeby takie śniadanie wyglądało też pięknie dla oka, niezbędne będą perfekcyjnie wycięte plastry boczku. Takie doskonałe, zawsze o grubości 1,5mm plastry zapewnia marka KAMINIARZ. A kto nie ma pod ręką boczku wędzonego, to świetnie się sprawdzi także boczek dojrzewający!