Kanapka BLT z boczkiem

Składniki
Opis wykonania

Kanapka BTL, czyli bacon (bekon), lettuce (sałata) and tomato (pomidor) to nic innego jak klasyk popularnej w krajach anglosaskich kanapki, którą podaje się na różne sposoby w zestawach śniadaniowych. Moja propozycja składa się ze świeżego chleba z chrupiącą skórką, kruchej sałaty, soczystego pomidora i oczywiście boczku dojrzewającego, którego wytrawny smak uzyskiwany w procesie długiego dojrzewania idealnie współgra z resztą składników. To przepis na przepyszną śniadaniową kanapkę, która równie dobrze sprawdzi się jako lunch do pracy lub szkoły, lub też szybką kolację.

  • 1Chleb pokrój w kromki - opiecz je w tosterze lub na patelni grillowej.
  • 2Sałatę umyj i osusz.
  • 3Pomidory umyj i pokrój w plastry.
  • 4Na grzance połóż liść sałaty, plastry pomidora i plastry boczku dojrzewającego

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek idealny do kanapek!
Boczek dojrzewający świetnie sprawdza się jako główny składnik kompozycji kanapkowych. Dzięki niemu przekąski są smaczne, pożywne i nie sposób się nim oprzeć. Boczek dojrzewający spotkać można na prestiżowych bankietach, gdzie jest alternatywą dla szynki serrano. Zachwycą się nim nie tylko mężczyźni!