Kanapka BLT z boczkiem

Składniki
Opis wykonania

Kanapka BTL, czyli beacon (bekon), lettuce (sałata) and tomato (pomidor) to nic innego jak klasyk popularnej w krajach anglosaskich kanapki, którą podaje się na różne sposoby w zestawach śniadaniowych. Moja propozycja składa się ze świeżego chleba z chrupiącą skórką, kruchej sałaty, soczystego pomidora i oczywiście boczku dojrzewającego, którego dominujący i wytrawny smak uzyskiwany w procesie dojrzewania idealnie współgra z resztą składników. To idealna kompozycja na przepyszną kanapkę, która równie dobrze sprawdzi się jako lunch lub kolacja.

  • 1Chleb pokrój w kromki - opiecz je w tosterze lub na patelni grillowej.
  • 2Sałatę umyj i osusz.
  • 3Pomidory umyj i pokrój w plastry.
  • 4Na grzance połóż liść sałaty, plastry pomidora i plastry boczku.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek do kanapek
Boczek dojrzewający świetnie sprawdza się jako główny składnik kompozycji kanapkowych. Dzięki niemu przekąski są smaczne, pożywne i nie sposób się nim oprzeć. Spotkać go można często na prestiżowych bankietach, gdzie jest odpowiednikiem szynki serrano.