Kanapka z boczkiem parzonym, jajkiem w koszulce i pomidorem

Składniki
  • Chleb pełnoziarnisty

    - 4 kromki
  • Jajka

    - 4 szt.
  • Boczek Parzony Plastry DK Kaminiarz

    - 95 g
  • Pomidor

    - 1 szt. lub kilka pomidorków koktajlowych
  • Ocet

    - 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

  • Opcjonalnie: sałata

Opis wykonania

Jesienny start w długi dzień? To wymaga porządnej dawki energii! Najlepiej zadbasz o nią łącząc boczek z jajkiem. Pysznym przykładem takiego zestawienia jest kanapka z boczkiem, jajkiem w koszulce i pomidorem – nic dodać, nic ująć. Idealna kompozycja fantastycznie uzupełnia się w formule power breakfast, dając Ci energię na cały poranek. To w szczególności istotne, gdy jesienna aura wymaga od naszego ciała więcej niż w innych porach roku.

  • 1Na rozgrzaną oliwę wyłóż plastry boczku parzonego. Podsmażaj dopóki się nie zrumienią i będą chrupiące.
  • 2Kromki pokrop oliwą z oliwek. Na każdą połóż plaster pomidora i plaster chrupiącego boczku.
  • 3W garnku zagotuj litr wody z łyżką octu. Zmniejsz temperaturę. Delikatnie wlej jajko, łyżką owiń białko wokół żółtka. Kiedy białko się zetnie, wyjmij jajko i połóż na boczku.
  • 4Kanapki dopraw solą i pieprzem.