Kapuśniak z boczkiem wędzonym i kminkiem

Składniki
  • kapusta biała

    - 1/2 szt.
  • Boczek Wędzony Paski Kaminiarz

    - 500 g
  • Boczek Smażony CHIPS

    - 100 g
  • ziemniaki

    - 600 g
  • kminek

    - 1 łyżeczka
  • cebula

    - 1 szt.
  • olej

    - 3 łyżki
  • pietruszka korzeń

    - 2 szt.
  • marchew

    - 2 szt.
  • liść laurowy

    - 1 szt.
  • ziele angielskie

    - 6 szt.
  • sól, pieprz

Opis wykonania

Jesienna pogoda nas nie rozpieszcza, za oknem coraz częściej robi się szaro, temperatura spada, wzrasta natomiast ochota na pyszne, sycące i rozgrzewające dania. Na tę porę roku nie ma nic lepszego i zdrowszego niż sezonowe potrawy. Sięgnijcie po białą kapustę, dorzućcie do niej aromatyczny wędzony boczek, dzięki któremu zupa nabierze wyrazistego charakteru. Talerz rozgrzewającego kapuśniaku z boczkiem to recepta na sytość, dobre samopoczucie i wzmocnienie odporności.

  • 1Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
  • 2Zeszkloną cebulę wrzuć do garnka, dodaj boczek wędzony pokrojony w plastry, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, poszatkowaną kapustę. Zalej wodą (1,5 l). Gotuj 10 min.
  • 3Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodaj do zupy i gotuj jeszcze 20 min.
  • 4Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 5Chipsy z boczku podsmaż minutę na patelni aż zabarwią się na złocisty kolor. Podawaj na porcji zupy.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczkowa kropka nad "i"
Nawet niewielka ilość wędzonego boczku doda Twojej zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Z kolei smażony boczek, w kształcie chipsa, to chrupiąca i smakowita kropka nad „i”, która idealnie dopełni całość kompozycji, zarówno jeśli chodzi o estetykę dania, jak i walory smakowe.