Karczochy z pieczonym boczkiem wędzonym

Składniki
Opis wykonania

Niezbyt popularny w Polsce karczoch niewątpliwie zrobi wrażenie na niejednym smakoszu. Zwłaszcza, gdy pojawi się w wyjątkowym towarzystwie wędzonego boczku i świeżej kolendry. Przygotowywanie karczochów nie należy do najprostszych i bywa czasochłonne. Same w sobie są wyjątkowo delikatne, ale gdy obok nich pojawia się wyrazisty boczek, danie zyskuje niepowtarzalny charakter. A on stanowi wystarczającą rekompensatę za żmudny proces przygotowania.

  • 1Z karczochów oderwij zewnętrzne twarde płatki i obetnij czubki ok. 1/3 wysokości. Obetnij łodygi, tak aby pozostało ok 1 cm. Skrop karczochy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
  • 2Wymieszaj oliwę z posiekaną kolendrą i solą. Natrzyj karczochy. Ułóż na papieże do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
  • 3W połowie czasu obok karczochów ułóż plastry boczku, piecz aż się mocno zrumienią.
  • 4Podawaj ze świeżą kolendrą.

Boczkorada

Boczek do delikatnych smaków
Karczoch to warzywo o wyjątkowo delikatnym smaku, dlatego odrobina nieuwagi może sprawić że potrawa stanie się mdła. Na ratunek śpieszy boczek, a zwłaszcza jego pikantniejsze odmiany, jak np. boczek wędzony. Słony, męski i zdecydowany smak wędzonego boczku idealnie pasuje do delikatnych karczochów. Perfekcyjne zestawienie wyrazistości boczku i delikatności karczochów podkreślone zostało także wizualnie, dzięki intensywnemu brązowo-wiśniowemu kolorowi.