Karmelizowane jabłka z orzechami i boczkiem wędzonym

Składniki
  • Jabłka

    - 4 szt.
  • Orzechy włoskie

    - 1/2 szklanki
  • Boczek Wędzony Plastry DK Kaminiarz

    - 190 g
  • Masło

    - 1 łyżka
  • Cukier

    - 1 łyżka
  • Cynamon

    - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny

    - 1 łyżka
Opis wykonania

Jak skusić współczesnego Adama? Samo jabłko nie wystarczy. Nawet jeśli doprawimy je pikantnym cynamonem i obsypiemy słodyczą. Prawdziwe kuszenie zaczyna się od wędzonego boczku, bo to on doda smaku, aromatu i grzesznej przyjemności, która skusi niewinnego mężczyznę.

Miękkie, karmelizowane jabłka potrzebują chrupiącej szorstkości bekonowych płatów. I już na zawsze jabłko oraz boczek stanowić będą grzeszny owoc pożądania.  

  • 1Orzechy posiekaj w mniejsze kawałki.
  • 2Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Na patelni rozpuść masło z cukrem. Dodaj jabłka, wymieszaj. Podsmażaj kilka minut aż jabłka będą szkliste. Posyp jabłka cynamonem. Po minucie dodaj sok z cytryny. Podsmażaj chwile.
  • 3Na rozgrzanej patelni podsmaż plastry boczku aż się zrumienią i będą chrupkie.
  • 4Jabłka podawaj na plastrach boczku posypane orzechami. Dodaj listek mięty.

Boczkorada

Boczek i jabłka
Do słodkiego smaku jabłek doskonale pasują chipsy z wędzonego boczku. Jest on zdecydowanie ostrzejszy i wyrazisty niż inne rodzaje boczku, co zawdzięcza starannemu procesowi wędzenia. Dym olchowy sprawia, że boczek zyskuje męski i lekko słonawy smak, co stanowi równowagę dla słodkich jabłek.