Kasza gryczana z boczkiem, natką pietruszki, marynowanym porem i pieczarkami

Składniki
Opis wykonania

Kasza gryczana to samo zdrowie! Lekkostrawna, jest świetnym źródłem białka i to lepiej przyswajalnego niż białko pochodzące ze zbóż. O jej wartości świadczy także bogactwo witamin oraz soli mineralnych, jak: jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.  Kaszę trzeba zatem jeść i to najlepiej … codziennie! Popularność kaszy hamuje nieco specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Jak sprawić by kasza gryczana była smaczna? W sukurs przychodzi nam boczek wędzony, który przy smażeniu uwolni tłuszcz oraz wyjątkowe aromaty. Wystarczy dodać jeszcze trochę ziół i przypraw, a jedzenie kaszy okaże się wybornym doświadczeniem kulinarnym! Jadajmy zdrowo i smacznie!

  • 1Pora siekamy i marynujemy w kilku kroplach octu oraz soku z cytryny; odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 2Kaszę gryczaną – najlepiej prażoną - gotujemy zgodnie z rekomendacjami na opakowaniu.
  • 3Pięknie pokrojony już przez producenta Boczek Wędzony Krojony marki KAMINIARZ, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki i dosmażamy przez chwilę, do zeszklenia.
  • 4Całość mieszamy z ugotowaną już kaszą.
  • 5Doprawiamy solą i posiekaną natką pietruszki.

Boczkorada

Boczek czyni cuda!
Kasze nie należą do ulubionych składników naszych dań. Zwłaszcza najmłodsi z trudem się do nich przekonują. Jak pokonać te opory? Wykorzystajmy nieco wędzonego boczku, naturalnej mięsnej przyprawy. Aromaty i właściwości smakowe wytopionego tłuszczu spowodują, że nawet kasza gryczana zacznie smakować!