Krem z kapusty z boczkiem smażonym i zielonym pieprzem

Składniki
  • Kiszona kapusta

    - 500 g
  • Boczek Smażony CHIPS Kaminiarz

    - 250 g
  • Włoszczyzna

    - pęczek
  • Woda

    - 2 litry
  • Ziemniaki

    - 1/2 kg
  • Liść laurowy

    - 2 listki
  • Ziarna ziela angielskiego

    - 2 ziarna
  • Ziarna pieprzu czarnego

    - 4 ziarna
  • Oliwa

    - 1 łyżka
  • Kminek

    - 1 łyżeczka
  • Przecier pomidorowy

    - 2 łyżki
  • Zielony pieprz

    - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Krem z warzyw to wyjątkowo bogate źródło witamin i wartości odżywczych. Wzbogacony o ostrość boczku stanowić będzie nie tylko olbrzymią porcję witamin, ale także prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Krem z kiszonej kapusty, włoszczyzny i ziemniaków doprawiony wachlarzem przypraw i plastrami wędzonego boczku, to danie które zadowoli zarówno miłośników warzywnych połączeń, jak i wytrawnych, mięsnych smakoszy.

  • 1Włoszczyznę i ziemniaki pokrój w kostkę.
  • 2Do garnka wlej wodę. Dodaj pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie pokrój kapustę i dodaj do wywaru. Gotuj aż kapusta będzie miękka. Zmiksuj. Dodaj przecier pomidorowy i kminek. Przypraw solą i pieprzem.
  • 3Boczek smażony podsmaż bardzo krótko na rozgrzanej oliwie do uzyskania kruchego CHIPS-a i również dodaj do zupy.
  • 4Przed podaniem posyp zielonym pieprzem.

Boczkorada

Szybka bekonowa przekąska
Aromatyczny smak boczku i kwaśność kapusty stanowią idealne połączenie. Dlatego intensywny, smażony boczek świetni uzupełni wachlarz smaków w potrawach z kapustą. Boczek smażony w plastrach na rynku jest od niedawna. To boczek o stopniu wysmażenia 50%, więc wystarczy go tylko na chwilę rzucić na podgrzaną patelnię i już mamy kruchego Chips-a. Boczek w tej postaci to również świetna przekąska bekonowa na zimno.