Leczo z cukinią, pomidorami i boczkiem parzonym

Składniki
  • Pomidory

    - 1 kg
  • Cukinia

    - 1 kg
  • Papryka

    - 1 szt.
  • Cebula

    - 1 szt.
  • Boczek Parzony Paski Kaminiarz

    - 1 kg
  • Świeży tymianek

    - 2 gałązki
  • Oliwa

    - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Żegnaj lato, witaj leczo!

Mocno dojrzałe na słońcu papryki, pękające od słodkiego soku pomidory, delikatna, ciemnozielona cukinia – byłyby po prostu warzywną potrawką, gdyby nie on – Boczek z charakterem!

To właśnie jego wędzony i parzony aromat sprawia, że mamy do czynienia z jednogarnkowym mistrzostwem kulinarnym. Leczo z boczkiem to ukłon w stronę wczesnej jesieni i najbardziej sycące pożegnanie lata.

  • 1Cebulę pokrój w półplasterki, a boczek w foremną kostkę . Cebulę i boczek podsmaż na rozgrzanej oliwie w głębokim rondlu, żeby ich smaki i aromaty przenikały się wzajemnie.
  • 2Pomidory, cukinie i paprykę pokrój w dużą kostkę. Wrzuć do boczku z cebulą. Duś wszystko aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
  • 3Podawaj z chrupiącymi grzankami.

Boczkorada

Boczek neutralny w smaku
Leczo samo w sobie jest wyjątkowo intensywne i aromatyczne, dlatego użyłem boczku parzonego, bardziej neutralnego w smaku niż np. boczek wędzony. Ale oczywiście również boczek wędzony nadaje się do leczo. Niech każdy odnajduje swoje smaki! Do eksperymentowania w kuchni najlepiej nadaje się właśnie boczek parzony, gdyż jego uniwersalny smak pozostawia miejsce na pozostałe przyprawy.