Makaron gryczany z boczkiem wędzonym i sezamem

Składniki
Opis wykonania

Mąka gryczana to mąka bezglutenowa, produkt idealny dla osób z nietolerancją glutenu. Ale mąka gryczana to przede wszystkim unikalne białka roślinne, błonnik, aminokwasy, magnez, przeciwutleniacze, słowem samo zdrowie! Poprawia trawienie, wspomaga regenerację mięśni, obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia, ma niski indeks glikemiczny uff… to wystarczająco, by wytwarzany z niej makaron gryczany był częstym gościem w każdej kuchni, nie tylko bezglutenowej. I dlatego przygotowaliśmy przepis na proste, szybkie i zdrowe danie bezglutenowe: „Makaron gryczany z bezglutenowym boczkiem i sezamem”!

  • 1makaron gryczany gotujemy we wrzącej osolonej wodzie
  • 2na patelni rozgrzewamy olej, dodając boczek wędzony oraz sezam
  • 3ugotowany makaron dodajemy na patelnie z dodatkami i smażymy jeszcze chwile mieszając

Boczkorada

Sposób na grykę!
Makaron gryczany w smaku przypomina kaszę gryczaną. Dlatego najlepszym kontrapunktem dla niej będzie wyrazisty aromat wędzonego boczku, a sezam dopełni całości. Gryka w takim wydaniu smakować będzie wszystkim! Na zdrowie!