Mini omlet z boczkiem i bobem

Składniki
Opis wykonania

Lato to czas na przepisy z bobem! Świeży bób to kolejny „zastrzyk zdrowia” prosto od matki natury. W tym okresie bób zawsze powinien być po ręką. A co można zrobić z bobem? Na przykład sałatka z bobem lub bób na śniadanie w postaci pysznych omletów. Omlety z bobem można ponadto wzbogacić różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu plastry boczku długo dojrzewającego. Przecież jaja i boczek to para nierozłączna, a z bobem to już tworzą prawdziwą „bombę zdrowotną”! Boczek dojrzewający skusi na takie omlety nawet tych, którzy miłośnikami smaku bobu nie są! Przepis na omlety z bobem i boczkiem to „must have” każdej kuchni w lipcu!

  • 1rozgrzewamy patelnię z łyżką masła
  • 2roztrzepujemy jajko, dodajemy sól i pieprz, po czym wylewamy masę na patelnię
  • 3smażymy około minuty, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż dół jajka będzie całkowicie ścięty
  • 4bób wyłuskujemy i gotujemy ok. 2 minut aż będzie al. dente, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i obieramy, a następnie prażymy chwilę na suchej patelni razem z boczkiem dojrzewającym
  • 5gotowy omlet posypujemy chrupiący bobem i dekorujemy plastrami boczku, następnie zwijamy boki w rulon

Boczkorada

Idealne zgranie smaków
Wytrawny i delikatny boczek dojrzewający nie tylko świetnie komponuje się z jajami, ale również idealnie zgrywa ze smakiem bobu. Dla fanów intensywniejszych smaków alternatywą będzie boczek wędzony w plastrach.