Obiad! Buraki zapiekane w boczku, z jarmużem

Składniki
Opis wykonania

Boczek dobry jest na… wszystko! Nie wierzycie? Ostatnio wpadł na obiad jarmuż zielony i burak czerwony. Kolorystycznie pięknie się zgadzało, ale podniebieniu… było mało. Przyszedł nam do głowy bekon. Puścił soki, przeszedł ziele doskonale, robiąc danie przewspaniałe! Wypróbujcie zatem przepis na buraki zapiekane, boczkiem i jarmużem okładane oraz… pamiętajcie! Dodawajcie boczuś wszędzie, będzie smak, będzie wzięcie!

  • buraki dokładnie myjemy, dzielimy na części i owijamy plastrami boczku parzonego
  • pieczemy 30 min. w temperaturze 120 stopni, aż buraczki będą miękkie
  • liście jarmużu myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym
  • następnie odrobinę solimy jarmuż i smażymy na patelni z łyżką oliwy
  • usmażony jarmuż dodajemy do upieczonych buraczków

Boczkorada

Boczek i …wreszcie smakuje!
Boczek przyprawa doskonała! Nawet niechętni burakom, zjedzą je w takim wydaniu. A do buraków najlepszy będzie łagodny boczek parzony. Wzbogaci aromatem i osłabi charakterystyczny wytrawny posmak. Boczek wędzony przyniósłby odwrotny efekt.