Oryginalne spaghetti carbonara z chrupiącym boczkiem smażonym

Składniki
  • Makaron spaghetti

    - 400 g
  • Boczek Smażony Sałatkowy Kaminiarz

    - 0,5 kg
  • Żółtko

    - 3 szt.
  • Jajko

    - 2 szt.
  • Tarty parmezan

    - 1/2 szklanki
  • Natka pietruszki

    - 1/4 szklanki
  • Oliwa z oliwek

    - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Włoska kuchnia cieszy się popularnością na całym świecie. Uwielbiamy włoskie makarony, pizze czy desery. Jednak smak prawdziwiej Italii ukryty jest w tradycyjnych recepturach. Choć często urozmaicany włoskie przepisy, wzbogacając je o ulubione dodatki, to by posmakować legendarnych smaków, wprost ze słonecznego Półwyspu Apenińskiego, skorzystaj z oryginalnej włoskiej receptury.

Spaghetti carbonara to jedna z najsłynniejszych włoskich potraw. Ponieważ stałym składnikiem włoskiej kuchni jest boczek, zwany tam pancetta, przygotowując carbonarę nie możemy boczku pominąć! Chrupiący, smażony boczek jest w dużej mierze odpowiedzialny za niesłabnącą popularność spaghetti carbonara na całym świecie.

  • 1Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, aby był „al dente”.
  • 2W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek dosłownie przez chwilę.
  • 3W misce wymieszaj jajko, żółtka i tarty parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.
  • 4Ugotowany makaron dodaj do boczku, wymieszaj. Podgrzewaj kilka minut. Makaron z boczkiem dodaj do masy z jajek i sera, dokładnie wymieszaj.
  • 5Spaghetti carbonara posyp tartym parmezanem i świeżą natką pietruszki.

Boczkorada

Boczek do tradycyjnej carbonary
Unikatowa technologia smażenia suchym, gorącym powietrzem sprawia, że boczek smażony sałatkowy idealnie pasuje m.in. do makaronów. Starannie dobrane parametry wysmażania sprawiają, że boczek zachowuje zachwycającą kruchość, a jednoczesnej mięsistości. Wcześniejsze wysmażenie pozwala na szybkie przygotowanie tej wyśmienitej mięsnej przyprawy.