PAD THAI z boczkiem

Składniki
  • Boczek Wędzony Paski KAMINIARZ

    - 1 szt.
  • makaron ryżowy wstążki

    - 1 opak.
  • jajka

    - 2 szt.
  • czosnek

    - 1 szt.
  • dymka

    - 1 szt.
  • włoszczyzna

    - pęczek
  • sos rybny (gotowy)

    - 1 szt.
  • limonka

    - 1 szt.
  • cukier brązowy

    - 2 łyżki
  • orzechy nerkowca lub ziemne

    - garść
  • przyprawy: kolendra, szczypiorek, płatki chili

    - wg uznania
  • oliwa

Opis wykonania

PAD THAI to danie z kuchni tajskiej, które dziś jest jedną z najpopularniejszych potraw na całym świecie. W tym lekkostrawnym daniu mieszają się smaki słodkie, kwaśne i słone, a charakterystyczne sosy wspaniale je dopełniają. Bazą PAD THAI jest makaron ryżowy z dodatkiem jajek, tofu i krewetek. Ale sposobów na jego podanie jest niezliczona ilość. Popularne jest z kurczakiem, ale my krewetki zamieniliśmy na… boczek i dostaliśmy to co chcieliśmy. Niesamowite uniesienia smakowe! „Przepis na Pad Thai z boczkiem” można łatwo przygotować w domu! Spróbujcie!

  • 1do gotowego sosu rybnego wyciśnij sok z limonki, dodaj 2 łyżki brązowego cukru i opcjonalnie kilka płatków chili i całość wymieszaj
  • 2w woku podgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek oraz dymkę
  • 3wbij jajka, dodaj kawałeczki boczku wędzonego i smaż przez około minutę
  • 4makaron ryżowy (wcześniej ugotowany wg przepisu na opakowaniu) przełóż do woka i smaż razem z jajkami i boczkiem
  • 5dodaj posiekaną marchewkę, pora i orzechy nerkowca lub ziemne
  • 6PAD THAI smakuje najlepiej, kiedy podaje się posypane świeżo siekaną kolendrą i drobno pokrojonym szczypiorkiem

Boczkorada

Opcja dla wygodnych!
Do Pad Thai najlepiej użyć boczku wędzonego. Nuty wędzenia idealnie komponują się z sosami, zwłaszcza rybnym. Można użyć boczku wędzonego paski, lub – w wersji dla wygodnych – gotowego boczku wędzonego w wersji krojonej. Dzięki temu paski boczku będą idealnie równe i będą nie tylko wspaniale smakowały, ale i prezentowały się na talerzu.