Pałki kurczaka w boczku i czerwonym winie

Składniki
Opis wykonania

Mięso drobiowe, delikatne i zdrowe, ma jednak specyfikę i smak dla wielu za mało wyrazisty. Są na to sposoby! Pierwszy, to otulić pałkę plastrem wędzonego boczku. Drugi, to czerwone, wytrawne wino. Jak smakują takie pałki! Tak, że zaszumi w głowie z … wrażenia! Przepis na pałki kurczaka w boczku i czerwonym winie, to łatwy sposób na charakternego kurczaka!

  • 1pałki kurczaka owijamy plastrami wędzonego boczku
  • 2formę wykładamy papierem do pieczenia, tak by nie tylko spód, ale także boki były wysoko zakryte
  • 3otulone boczkiem pałki kurczaka umieszczamy w formie i podlewamy czerwonym winem
  • 4przyprószamy nóżki pieprzem
  • 5piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  • 6pieczemy ok. godziny
  • 7tak przygotowane pałki z kurczak podajemy z ulubionymi dodatkami

Boczkorada

Sposób na „charakterny” drób?
Do drobiu i cierpkiego wytrawnego wina najbardziej pasują intensywne nuty wędzenia, dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie boczek wędzony. Otulając pałkę plastrem wędzonego boczku zyskamy aromaty wytapiającego się tłuszczu, który przeniknie przez mięso, zapewniając mu soczystość i zdecydowany smak.