Pieczony chleb domowy z boczkiem smażonym

Składniki
  • Boczek Wędzony Krojony [kostka] KAMINIARZ 2x90g

    - 250g
  • mąka przenna

    - 400g
  • sól

    - 1 łyżeczka
  • cukier

    - 1 łyżeczka
  • drożdże

    - 20g
  • woda mineralna niegazowana

    - 350ml
  • cebula

    - 1 szt.
  • zioła prowansalskie

    - 1 łyżka
Opis wykonania

Chleb wypiekany w domu to rzadki gość, ale gdy się już pojawia wszyscy domownicy go uwielbiają. Ciepły, kruchy i aromatyczny, wypełniający swoim aromatem cały dom. Jak uczynić chleb jeszcze bardziej wyjątkowym? Wystarczyć dodać kawałki chrupiącego, wysmażonego boczku wędzonego. Pychotka! Komu mało, rekomendujemy dodanie jeszcze odrobiny ziół prowansalskich. Zapachnie Francją, słońcem, rodziną, przyjaciółmi, po prostu… pięknem życia! Sprawdź nasz przepis jak upiec chleb domowy z boczkiem! 

  • 1Drożdże rozpuść w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru i ziół prowansalskich
  • 2Boczek Wędzony Krojony [kostka] KAMINIARZ podsmaż na patelni razem z cebulą, aż stanie się chrupiący
  • 3Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, przygotowane drożdże oraz chrupiący boczek [trochę boczku zostaw do posypania chleba z wierzchu] i wszystko wymieszaj na gładką masę
  • 4Dolej wody i ponownie mieszaj
  • 5Uzyskaną masę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny
  • 6Następnie ciasto wymieszaj łyżką, aby znów opadło
  • 7Do nagrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika wstaw garnek żaroodporny o średnicy około 20 cm i poczekaj, aż się nagrzeje
  • 8Ciasto przełóż do nagrzanego naczynia i przyprósz dodatkowo kawałkami wysmażonego boczku, zapewni to wyjątkowy aromat
  • 9Piecz bez przykrycia przez 5 minut, 25 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut znowu bez pokrywy
  • 10Wyjmij chleb z piekarnika, posyp mąką i zostaw do ostudzenia

Boczkorada

Jemy nie tylko oczami!
To stara prawda. W jedzeniu liczy się również aromat, a najlepszą przyprawą jest… boczek! Chleb z boczkiem coraz częściej można spotkać w piekarniach. To wyjątkowy chleb, który potrzebuje już tylko masła. Sami spróbujcie! Jak przygotować boczek do wypieczenia chleba. Najlepszy jest gotowy drobno krojony boczek wędzony oferowany przez markę KAMINIARZ. Otwiersz opakowanie 90g, wysypujesz na patelnię, smażysz kilka minut i … gotowe. Kubki smakowe oszaleją.