Pierogi z boczkiem i ziemniakami

Składniki

Farsz

Ciasto

  • mąka pszenna jasna

    - 2 szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    - 1/2 szklanki
  • olej

    - 2 łyżki
  • mocno ciepła woda

    - tyle, ile zbierze ciasto
Opis wykonania

Nie ważne, czy opalasz się na Bali czy przemierzasz norweskie fiordy – tęsknisz za pierogami. W tym przepisie zestawiliśmy to, co najbardziej polskie – pierogi z ziemniakami i okrasiliśmy tym, co najbardziej aromatyczne – boczkiem dojrzewającym KAMINIARZ. Bo to boczek sprawia, że pierogi i ziemniaki zyskują słowiański charakter i niepokorną, ale wspaniałą duszę.

I gdy wracasz wieczorem do domu, czy to z tego Bali czy z tych fiordów norweskich, czy po prostu z biurowca, w którym pracujesz, to wiesz, że wieczór z pierogami będzie ciepły, rodzinny i bardzo polski.

  • 1Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie.
  • 2Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
  • 3Boczek pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i podsmażaj aż się zezłoci.
  • 4Ziemniaki odcedź, dodaj do nich złoty boczek i cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, dopraw sola i pieprzem.
  • 5Mąki wsyp do miski, dodaj olej, wymieszaj. Dodawaj niewielkie ilości wody i mieszaj. Zagniataj ciasto aż stanie się zwarte i elastyczne.
  • 6Kawałki ciasta wałkuj cienko, wykrajaj kółeczka za pomocą szklanki. Na każdym kółeczku układaj łyżeczkę farszu i zlepiaj pierogi.
  • 7Pierogi gotuj w osolonym wrzątku ok. 5 min od momentu aż wypłyną.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek do okrasy
Boczkorada może być tylko jedna. Jeśli przygotowujesz pierogi to okrasa musi być, bo inaczej będą jałowe, a jeśli okrasa to tylko z boczku, kabanosy nie wchodzą w grę! Nada tu się każdy boczek, ale dojrzewający doda wytrawnego smaku.