Placki z cukinii i z boczkiem wędzonym

Składniki
Opis wykonania

Cukinia to jedno z popularniejszych warzyw w naszym kraju. Lekkostrawna, pełna witamin i minerałów, do Polski przybyła z Włoch. Dziś proponujemy placki z cukinii. Danie smaczne i lekkie. Idealne na szybki obiad lub późną kolację. Okraszone aromatycznym boczkiem wędzonym, znikną z talerza, jeszcze szybciej niż się je przygotowało. Sprawdź przepis na szybki i smaczny obiad, na placki z cukinii i z boczkiem wędzonym!

  • 1cukinię wydrążyć miąższ, następnie zetrzeć na tarce, najlepiej na dużych oczkach
  • 2jajko rozbić, najpierw wymieszać z solą i pieprzem, następnie stopniowo przesiewając mąkę dalej mieszać
  • 3mieszając dolać mleka i dodać cukinię oraz drobno startą cebulę i [opcjonalnie] posiekane zioła np. szczypiorek
  • 4boczek wędzony krojony podsmażyć do zeszklenia, dodać i wymieszać wszystko na gładką masę
  • 5placki formować na kształt kotletów
  • 6smażyć je na rozgrzanej patelni, z oliwą, około 3-4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią

Boczkorada

Gdy bez mięsa się nie da!
Macie w domu „mięsożerców”, którzy bez mięsa się nie obejdą? Wystarczy dodać do placków z cukinii odrobinę boczku, a placki przejdą mięsnym aromatem i będą bardziej syte. Gotowy boczek krojony Kaminiarz, spowoduje, że jego przygotowanie zabierze Tobie dosłownie chwilkę. Jak to było, "wilk syty i …."