Polska grochówka, kremowa, na wędzonym boczku!

Składniki
  • Boczek Wędzony Paski KAMINIARZ 

    - ok 500g
  • warzywa

    - żółty groch łuskany [400g], ziemniaki [ok 400g], seler [1szt.], pietruszka [2 szt.], marchewka [3-4 szt.], czosnek [3-4 ząbki]; cebula [1szt.]
  • przyprawy

    - ziele angielskie [kilka ziaren], majeranek [3-4 łyżki], liście laurowe [4 szt.], sól, pieprz
  • bulion

    - 3 litry
  • oliwa

    - 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 18%

    - 1 szt.
Opis wykonania

W panteonie narodowych zup, grochówka zajmuje miejsce specjalne. Gęsta, aromatyczna i pożywna. Szturmowa potrawa w wojsku! Zupę grochową można przyprawiać na wiele sposobów. Świetnie smakuje np. z curry lub kurkumą, czy przecierem pomidorowym. Można ją również robić na wiele sposobów, ale tą klasyczną, wojskową robi się na… boczku wędzonym! Uwędzony boczek zostawia w zupie wyjątkowy aromat. Warto smaki grochówki wzbogacić przystrajając ją z wierzchu usmażonymi kawałkami boczku! Po zjedzeniu takiej zupy, nie wojenka w głowie, ino miłość do ludzi i świata!

  • 1do bulionu dodaj wypłukany i odsączony groch, liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, cebulę przeciętą na pół i uwędzony boczek
  • 2gotuj ok 40 min
  • 3dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa
  • 4gotuj dalej ok 20 minut, do miękkości
  • 5dodaj majeranek, pieprz i sól wg smaku
  • 6pod koniec gotowania usuń liście laurowe i ziele angielskie i zblenduj zupę na krem
  • 7resztę boczku wędzonego pokrój na drobną kostkę i podsmaż na oliwie, aż do zeszklenia
  • 8grochówkę podawaj przyprószoną usmażonym boczkiem i z kleksem z kwaśnej śmietany

Boczkorada

Po co kroić, jak można nie kroić!
Żeby ładnie udekorować zupę – nie tylko grochówkę – najlepiej kupić gotowy Boczek Wędzony Krojony marki Kaminiarz. Nie będziesz musiał tracić czasu na krojenie, a co ważniejsze kupisz boczek pocięty na idealne słupki, który będzie wyśmienicie się na zupie prezentował!