Przepis na dobry obiad – Makaron a la carbonara z boczkiem i suszonymi pomidorami

Składniki
Opis wykonania

Suszone liście, suszone pomidory, ale pyszny, aromatyczny boczek… Wędzony! To jest właśnie przepis na jesień. Dodajmy do tego sycący makaron, zielone wspomnienie lata w postaci jędrnych różyczek brokułu i wieczór pod kocem z aromatycznym makaronem gotowy!
A że jesienią tak szybko słońce zachodzi, ten przepis możesz przyrządzić w 15 minut. Zdążysz przed zachodem!

  • 1Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2Brokuł umyj, pokrój na różyczki, dodaj do makaronu na ostatnie 5 minut gotowania, odcedź razem z nim.
  • 3Na patelnię wylej 3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów i podsmaż na nim boczek wędzony w kostce.
  • 4Pomidory suszone posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do boczku.
  • 5Do boczku dodaj odcedzony makaron z brokułem, oregano, posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
  • 6Plastry boczku wędzonego zezłoć przez minutę na patelni. Podawaj na porcji makaronu.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Perfekcyjnie pokrojony boczek
Możesz kupić boczek wędzony w płacie, ale wygodniej będzie kupić pokrojony w perfekcyjnie równe plastry lub krojony w kostkę. Jeśli kiedyś kroiłeś lub kroiłaś boczek wędzony to docenisz konfekcjonowany boczek.