Przepisy na Święta Wielkanocne: Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem wędzonym

Składniki
  • Zakwas do barszczu białego

    - 500 ml
  • Woda

    - 1 1/2 litra
  • Boczek Wędzony DK Kaminiarz

    - 500 g
  • Cebula

    - 1 szt.
  • Marchewka

    - 2 szt.
  • Pietruszka

    - 1 szt.
  • Ząbek czosnku

    - 2 szt.
  • Ziemniaki

    - 1/2 kg
  • Liść laurowy

    - 3 listki
  • Ziarna ziela angielskiego

    - 3 ziarna
  • Ziarna pieprzu czarnego

    - 6 ziaren
  • Śmietana 18%

    - 150 ml
  • Oliwa

    - 1 łyżka
  • Majeranek

    - 3 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Dobrze znany barszcz biały w nowej odsłonie? Tradycja z niekonwencjonalną nutą? Wystarczy pokrojony w plastry boczek, aby Twój barszcz biały zyskał zupełnie nowy charakter. Pełen aromatycznych warzyw i przypraw, wzbogacony plastrami boczku, na zawsze zmieni Twoje zdanie na temat białego barszczu. Barszcz z dodatkiem boczku, cebuli, marchewki, pietruszki, czosnku i ziemniaków, doprawiony mieszanką aromatycznych warzyw to prawdziwa kulinarna rozkosz.

  • 1Boczek podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  • 2Do garnka wlej wodę, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj.
  • 3Pokrój ziemniaki w kostkę. Do wywaru dodaj boczek, ziemniaki, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielski i pieprz. Gotuj aż ziemniaki zmiękną. Dolej zakwas. Gotuj kilka minut.
  • 4Zdejmij zupę z gazu, dolej śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Posyp majerankiem.

Boczkorada

Boczek do barszczu
Boczek wędzony będzie idealnym dodatkiem do różnego rodzaju zup i kremów. Jego sekretem jest esencjonalność i wyrazisty smak uzyskany dzięki starannie dobranym parametrom wędzenia. Boczek wędzony jest bardziej suchy niż inne rodzaje boczku, przez co doskonale komponuje się z konsystencją zup, a jego intensywnie bordowy kolor świetnie współgra z bielą barszczu. W wyniku wędzenia struktura boczku staje się ciągliwa, a boczek trudno jest pokroić. To dlatego dla jego smakoszy wprowadziliśmy do oferty właśnie Boczek Wędzony Krojony Kostka.