Przepis na szaszłyki z boczkiem wędzonym, mięsem i warzywami

Składniki
  • Boczek Wędzony Delikatesowy ½ 

    - 400 g
  • Filety z udek kurczaka

    - 0,5 kg
  • Czerwona cebula

    - 1 sztuka
  • Biała cebula

    - 1 sztuka
  • Kolorowe papryki

    - 2-3 sztuki
  • Dojrzałe mango

    - 1 sztuka
  • Zielone lub czerwone winogrona

    - 2-3 sztuki na szaszłyk
  • Przyprawy

    - suszone zioła, przyprawa curry, słodka papryka, chili
  • Odrobina oliwy

Opis wykonania

Szaszłyki to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów. Cieszą oko i kubki smakowe. Idealne szaszłyki są kolorowe, soczyste i dobrze wypieczone. Każdy kęs powinien być niespodzianką, ponieważ sąsiadujące ze sobą kawałki mięsa, warzyw i owoców w trakcie grillowania tworzą unikalne kompozycje aromatów i smaków.

Moja propozycja zakłada przygotowanie dwóch rodzajów szaszłyków. Klasycznego z dodatkiem kolorowej papryki, a także bardziej kreatywnej wersji, w której oprócz mięsa i cebuli znajdziesz mango, i winogrona. Przy okazji zachęcam cię do eksperymentów i komponowania własnych szaszłyków z dodatkiem ulubionych warzyw czy owoców. To nie może się nie udać!

  • 1Przygotowanie szaszłyków zacznij od namoczenia patyczków w wodzie przez minimum kilkadziesiąt minut. Dzięki temu nie spalą się w trakcie grillowania lub pieczenia w piekarniku.
  • 2W trakcie przygotowania szaszłyków zwróć uwagę na to, by wszystkie składniki pokrojone były w kawałki o podobnej średnicy i grubości. To pozwoli uniknąć sytuacji, w której jedne produkty będą prawie spalone, a drugie jeszcze surowe. Najlepiej sprawdzą się kawałki warzyw, boczku i mięsa o wielkości ok. 3-4 cm.
  • 3Zarówno mięso, boczek, warzywa jak i owoce przed nabiciem na patyczki warto lekko zamarynować. Oprócz wszystkie składniki ulubionymi przyprawami, skrop oliwą z oliwek i dobrze zamieszaj.
  • 4Następnie przygotuj szaszłyki. Pamiętaj o tym, żeby nabijać kolejne składniki w odpowiedniej kolejności, a także dość ciasno.
  • 5Boczek warto dodać gdzieś w środku, tak by wytapiające się z niego soki dodały smaczku i wilgoci sąsiadującej cebuli, papryce, kurczakowi czy nawet mango.
  • 6Szaszłyki upiecz na mocno rozgrzanym grillu lub w piekarniku z funkcją grilla rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
  • 7Zwykle wystarczy piec szaszłyki po ok. 4 minuty z każdej strony, ale najlepiej je po prostu obserwuj i kiedy zaczną się pięknie przypiekać i rumienić, spróbuj oderwać kawałek mięsa kurczaka z jednego z nich. Jeżeli będzie dobre, to znak że cała reszta składników również jest upieczona jak należy.
  • 8Tak przyrządzone szaszłyki podawaj jako niezależne danie w towarzystwie sosów, lub jako jeden z elementów grillowej uczty.

Ten przepis przygotował:

Tomek Lach

bloger, Zajadam.pl

Kucharz amator, autor bloga.
W kuchni nie boi się eksperymentować.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek do szaszłyków
W tym przepisie, jako mięsna przyprawa został wykorzystany wędzony surowy boczek, sprzedawany w postaci dużych pasków. Dzięki temu w trakcie przygotowania szaszłyków można pokroić go w dokładnie takie kawałki, jakich potrzebujemy. Co najważniejsze, boczek tego rodzaju jest soczysty i bardzo aromatyczny, dzięki czemu wszystkie składniki szaszłyków w trakcie grillowania przejmują przynajmniej część tych smakowitości.