Przepis na Quiche Lorraine z boczkiem!

Składniki
  • Boczek Pieczony Plastry 100g

    - 1 opak.
  • mąka pszenna

  • jajka

    - 6 szt.
  • śmietana 30%

  • pieczarki

    - 6 szt.
  • cebula

    - 2 szt.
  • masło

  • ser mascarpone

  • parmezan

  • sól, pieprz

Opis wykonania

Wiecie, że boczek jest częstym gościem w kuchni francuskiej?  Jest m.in. podstawowym składnikiem klasyki tamtejszej kuchni, czyli „Quiche Lorraine”.  Pierwsze wzmianki o quiche pochodzą już z XVI wieku. Tzw. „Placek Lotaryński” do dziś jest niezwykle popularny we Francji, a kupić go można niemal w każdym sklepie spożywczym i w większości piekarń. Można go podawać na zimno, ale najlepszy jest na gorąco. Jest naprawdę smaczny, a do tego pozwala na eksperymentowanie z jego nadzieniem. Kogo znudzi klasyka będzie miał pole do popisu, tak więc próbujcie! Przepis na „Quiche Lorraine” z boczkiem to gwarancja smaku i zadawania…szyku! Bon appétit!

  • 1200 gram mąki łączymy z 100 gramami masła, dwoma żółtkami i łyżką gęstej śmietany
  • 2rozrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut
  • 3pieczarki obieramy ze skórek i dzielimy na części, cebulę szatkujemy
  • 4formę na tartę wysmarowujemy masłem, rozgniatamy ciasto i przykrywamy je papierem do pieczenia (papier obciążamy np. suchą fasolę lub ryżem)
  • 5ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, w temp. 200 st., studzimy usuwając obciążenie
  • 6w nowej misce mieszamy ser mascarpone z pozostałymi jajami i doprawiamy masę do smaku, my użyliśmy tylko sól i pieprz, ale można użyć innych przypraw
  • 7przygotowaną masą jajeczną wylewamy na upieczone ciasto, zatapiamy w nim plastry boczku (Boczek Pieczony Plastry KAMINIARZ jest upieczony fabrycznie, nie ma potrzeby dodatkowo go smażyć), pieczarki, cebulę, a całość posypujemy parmezanem
  • 8pieczemy w piekarniku przez 35 minut, w temperaturze około 80 stopni
  • 9podajemy najlepiej na gorąco, ale można również na zimno

Boczkorada

Boczek zdrowo upieczony!
Do quiche można użyć boczek surowy wędzony i podsmażyć go lub fabrycznie upieczony boczek (w najnowszej technologii bez-olejowego pieczenia), który wystarczy położyć na cieście. Boczek Pieczony Plastry to wygoda i funkcjonalność.